c S
Dnevne novosti

Washington neodlučan glede UN-ove bliskoistočne rezolucije

16.12.2014 07:00 JERUZALEM/RIM, 14. prosinca 2014.(Hina/Reuters), Službeni Tel Aviv priopćio je da se nada kako će Sjedinjene Države uložiti veto na bilo kakav potez UN-a koji se odnosi na donošenje roka o izraelskom povlačenju s teritorija na kojima Palestinci žele osnovati svoju državu, no visoki neimenovani američki dužnosnik kazao je da je o tomu još prerano govoriti.
Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak će u Rimu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom razgovarati o raznim prijedlozima koji se odnose na palestinsku državu. Nakon toga Kerry će otputovati u Pariz gdje će o istoj temi razgovarati sa svojim europskim partnerima, a potom će se u Londonu sastati s glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom i članovima izaslanstva Arapske lige koji će pozvati SAD da ne upotrijebi svoj veto kojim raspolaže u UN-ovu Vijeću sigurnosti, da bi blokirao prijedloge. U vrlo kratkom roku organizirani sastanci ukazuju na hitnost u američkim nastojanjima da od članica Vijeća sigurnosti dobiju nacrt novoga prijedloga prije održavanja izbora u Izraelu u ožujku.

Kerry je u petak kazao kako želi ublažiti napetosti tijekom pregovora. Nacrt rezolucije o palestinskoj državi u kojoj se traži da se do studenoga 2016. Izrael "u potpunosti povuče s područja okupiranih od 1967." neslužbeno kruži među 15 članica Vijeća sigurnosti na inicijativu Jordana. Francuska, Velika Britanija i Njemačka raspravljaju o drugome prijedlogu, no visoki američki dužnosnik tvrdi da među njezinim predstavnicima nema konsenzusa te da od SAD-a nije zatraženo da zauzme stajalište o tom pitanju. Francuska već nekoliko tjedana vodi konzultacije s Londonom i Berlinom te Washingtonom i Amanom kako bi se dogovorila kompromisna verzija i možda odredio rok za okončanje pregovora. Kompromisni prijedlog pozivao bi na brz nastavak izraelsko-palestinskih pregovora, zamrznutih od proljeća, na osnovi niza osnovnih načela kao što je miran suživot Izraela i palestinske države.

U drugoj fazi, Pariz predviđa međunarodnu konferenciju na kojoj bi se dogovorio okvir i podržali ti pregovori, uz sudjelovanje arapskih zemalja. Zapadni diplomat kazao je i da se Europljani zalažu za rezoluciju donesenu konsenzusom, čime bi se omogućilo donošenje obvezujućeg i neodređenog vremenskog roka te tvrdi kako mu se čini da Amerikanci u ovome trenutku nisu za tu mogućnost. "U ovome trenutku postoji mogućnost, kao i želja Europljana da se opcije razmotre u Vijeću sigurnosti", rekao je visoki diplomat. No visoki dužnosnik State Departmenta tvrdi da Washington još nije donio odluku o tomu je li rezolucija Vijeća sigurnosti pravi način rješenja ovog problema. "U ovome trenutku od nas se ne traži da zauzmemo stajalište o određenoj rezoluciji Vijeća sigurnosti. Bilo bi preuranjeno raspravljati o dokumentima koji u ovome trenutku imaju neizvjestan status", kazao je.