c S
Dnevne novosti

Ministar Mornar u Ljubljani o suradnji i razmjeni iskustava u obrazovanju i znanosti

17.12.2014 07:04 LJUBLJANA, 16. prosinca 2014. Hina, Razmjena dobrih praksi u području obrazovanja korisna je za obje države, ocijenili su u utorak u Ljubljani ministar za znanost, obrazovanje i sport Vedran Mornar i slovenska ministrica za isto područje Stanka Setnikar Cankar, na konferenciji za novinare nakon susreta izaslanstava obaju ministarstava.
Dogovoreno je da se suradnja i takva već uhodana razmjena iskustva nastavi i ubuduće, te da susreti na bilateralnoj razini budu češći. "Zajedno smo konstatirali da se suočavamo s istim problemima i izazovima, kako na području osnovnog i srednjeg, tako i na području visokog obrazovanja i znanosti", rekla je slovenska ministrica.

Ministar Mornar je kazao da ga raduje susret sa slovenskim kolegama te da će se neka slovenska iskustva i rješenja moći primijeniti i u Hrvatskoj. "Želimo se upoznati s vašim sustavom financiranja obrazovanja i zakonskim rješenjima", kazao je Mornar, pojasnivši da primjerice postoji zanimanje za slovenska rješenja na području mature te obrazovanja školskih ravnatelja budući da se za njih i u Hrvatskoj pripremaju licence.

I Hrvatska do 2020. godine planira reforme na području osnovnog, srednjeg i fakultetskog obrazovanja te obrazovanja odraslih pa je zanimaju slovenska iskustva, dodao je Mornar, koji će u srijedu posjetiti više slovenskih obrazovnih ustanova i zavoda, među ostalim i školu za ravnatelje.Tijekom današnjeg susreta predstavnika obaju ministarstava razgovaralo se i o korištenju europskih sredstava za obrazovanje i znanost, o problematici mladih koji ulaze na tržište rada, projektu e-škole te drugim pitanjima.