c S
Dnevne novosti

Europski ministri: normalizacija odnosa SAD-a i Kube donosi nadu

18.12.2014 07:00 BERLIN/MADRID/MOSKVA, 17. prosinca 2014.(Hina/AFP), Njemačka, Španjolska i Rusija pozdravile su u srijedu korake prema normalizaciji odnosa SAD-a i Kube kao dobru vijest koja donosi nadu u vrijeme bremenito sukobima.
"Iznimno poštujem odvažnost predsjednika Obame koji je prekinuo politiku dugu više od šest desetljeća koja je samo održavala status quo, izostanak dijaloga i nade", istaknuo je u priopćenju njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier. "Vijest o normalizaciji odnosa dviju zemalja koju su objavili američki predsjednik Obama i kubanski Castro, veoma je dobra vijest u ovo vrijeme koje obiluje sukobima", dodao je. "Dijelim mišljenje predsjednika Obame da dostojanstvo i samoodređenje Kubanaca moraju biti mjera naše politike" prema kubanskom režimu, rekao je. "Kubanci mogu izvući korist iz boljih odnosa s SAD-om i s Europom", zaključio je ministar.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo pozdravio je "novu etapu" u vezama Kube i SAD-a, nakon objave povijesnog približavanja Washingtona i Havane. Ta nova etapa treba omogućiti "uklanjanje razlika koje su prisutne već 50 godina", rekao je ministar na kratkoj tiskovnoj konferenciji u Madridu ocijenivši kako je riječ o "informaciji koja donosi nadu". "Ta će se budućnost moći graditi samo na poštovanju demokracije i ljudskih prava", istaknuo je Garcia-Margallo koji je nedavno posjetio Kubu i pozvao Havanu da ubrza reforme i potpiše međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

"Dogovor (Washingtona i Havane) je jako važan: nakon pedeset godina dvije zemlje uspostavljaju pune diplomatske veze a dio embarga će se ublažiti", dodao je španjolski ministar. Nije otkrio je li Madrid posredovao u tom približavanju, rekavši samo da je "odmjerenost pravilo" u diplomaciji. Rusija pozdravlja normalizaciju odnosa SAD-a i Kube, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenosi agencija Interfax.