c S
Dnevne novosti

Završen summit EU-a

19.12.2014 07:05 BRUXELLES, 19. prosinca 2014.(Hina), Čelnici Europske unije završili su u četvrtak navečer svoj prosinački summit usvajanjem novog investicijskog plana i zaključaka o Ukrajini.
Ovo je bio prvi summit kojim je predsjedao novi predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i prvi koji je završio u jednom danu. Summiti EU-a obično traju dva dana, a ključne odluke znale su se donositi u ranim jutarnjim satima. Čelnici Europske unije dali su političku potporu investicijskom planu Europske komisije i zatražile od nje da u siječnju pripremi prijedlog o uspostavi Europskog fonda za strateške investicije (EFSI), kako bi nove investicije mogle biti pokrenute sredinom sljedeće godine. To bi, prema zakljucčima, trebalo omogućiti pokretanje novih investicija sredinom sljedeće godine.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je da su dogovorene tri stvari. "Prvo, je hitna hitna uspostava Europskog fonda za strateške investicije, druga, intenziviranje strukturnih reformi i treća, nastavak napora kako bi se osigurale zdrave javne financije", rekao je Tusk. "Te tri stvari predstavljaju našu strategiju za ubrzanje gospodarskog oporavka", istaknuo je Tusk.Nakon prihvaćanja zaključaka o investicijskom planu, čelnici su za vrijeme večere razgovorali o Ukrajini. Čelnici su izrazili spremnost da i dalje pomažu reformske procese u Ukrajini u skladu s uvjetima Međunarodnog monetarnog fonda, te izrazili zabrinutost zbog stanja u istočnoj Ukrajini.

Prije početka summita EU je uvela dodatne sankcije protiv Krima i Sevastopolja, uz obrazloženje da time jača svoju politiku nepriznavanja nelegalne ruske aneksije.Tusk je rekao da je Rusija "danas naš strateški problem, a ne Ukrajina". "Najveći problem je ruski pristup ne samo prema Ukrajini, nego i prema EU-u", rekao je Tusk, dodajući da je Ukrajina žrtva jedne vrste "invazije".Rekao je da EU "treba imati dugoročnu strategiju prema Rusiji" i biti jedinstvena kada je riječ o ukrajinskoj krizi.