c S
Dnevne novosti

EU uvodi "dijalog" o vladavini prava jednom godišnje

19.12.2014 07:07 ZAGREB, 18. prosinca 2014. (Hina), Ministri za europske poslove EU-a odlučili su ovaj tjedan da će jednom godišnje u Vijeću EU-a organizirati "dijalog" o zaštiti vladavine prava u Europskoj uniji, kada će se na dnevnom redu moći naći pitanja kao što su kršenja vladavine prava u Mađarskoj i Rumunjskoj, prenose europski mediji.
Mađarska vlada desnog centra na čelu s premijerom Viktorom Orbanom progurala je kontroverzni zakon o medijima i povećala nadzor nad središnjom bankom i pravosuđem. Rumunjski premijer lijevog centra Victor Ponta pokušao je pod svoju kontrolu staviti ustavni sud i koristio je izvanredne uredbe koje su zadirale u status temeljnih institucija. Pokušaji Europske komisije da na to reagira pokazali su koliko joj su joj ovlasti ograničene kada treba ukoriti države članice.

Prijedlog da bi države članice EU-a trebale kreirati mehanizme koji bi osigurali poštivanje vladavine prava zagovaraju Njemačka, Danska, Finska i Nizozemska. Te države smatraju da bi Unija, ako je uspjela napredovati u poboljšanju gospodarskog upravljanja, isto mogla učiniti i kad je riječ o zaštiti vladavine prava. EU se može pozvati na članak 7 Ugovora o EU po kojem se mogu suspendirati glasačka prava neke države članice koja krši europske ugovore, ali taj se instrument smatra "nuklearnom bombom." Zbog toga se traži neko srednje rješenje, između sumnji u kršenje vladavine prava i kažnjavanja tzv. nuklearnim sredstvima.

Europski parlament uporno poziva Europsku komisiju da se kreira instrument Zajednice za takva osjetljiva pitanja. Talijansko predsjedništvo EU-a predstavilo je nedavno dokument "Osiguranje poštivanja vladavine prava u Europskoj uniji" u kojem se analizira postojeća situacija kad je riječ o instrumentima za zaštitu vladavine prava u EU. Dokument sugerira da bi Vijeće EU-a u kojem sjede države članice trebalo imati središnju ulogu kako bi se došlo do zajedničkog stajališta o poštivanju vladavine prava u skladu s europskim ugovorima.

Dokument spominje i "pristup utemeljen na dokazima" koji tek treba definirati. Ministri EU-a usvojili su, nakon rasprave u utorak, odluku da će se jednom godišnje u Vijeću EU-a voditi "dijalog", koji će pripremiti veleposlanici država članica pri EU-u. Vijeće će tada odlučiti, ovisno o potrebi, o "pokretanju rasprava o pojedinim pitanjima". Do kraja 2016. provest će se analiza novog pristupa. Europska komisija ovom odlukom nije dobila veći prostor za procjenu poštivanja vladavine prava u državama članicama, prenosi EurActiv.