c S
Dnevne novosti

Sindikat pomoraca: hrvatska administracija treba promijeniti pristup prema pomorcima

23.12.2014 07:09 RIJEKA, 22. prosinca 2014. (Hina), Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Predrag Brazzoduro u ponedjeljak je ocijenio da hrvatska administracija treba promijeniti pristup prema pomorcima te da Hrvatska još nije pomorska zemlja, jer su u pomorskim zemljama sva ministarstva opredjeljena za razvoj i pomoć pomorstvu, a ne, ako jest, samo resorno ministarstvo.
Brazzoduro je osvrćući se na događanja i učinjeno u 2014., istaknuo da je ove godine Vlada konačno prihvatila program sufinanciranja ukrcaja vježbenika na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi za 2015. i 2016. te da je riječ o hvalevrijednoj, ali i, uobičajeno, manjkavoj odluci. Smatra da izmjenama Pomorskog zakonika treba riješiti pitanje vježbeničkog staža i beneficiranog staža te da je hrvatska administracija zakazala u slučaju primjene uredbe za pomorce koji plove na norveškim brodovima, zbog čega mnogim hrvatskim pomorcima prijete otkazi.

Prema Brazzaduru, ovu godinu obilježio je i slučaj broda Ane, koji se nalazi u splitskoj luci, a čiji pomorci još nisu uspjeli naplatiti ukupno oko 150.000 američkih dolara za plaće. Istaknuo je da je SPH sudjelovao u pregovaranju u vezi s dodatkom Konvencije o radu pomoraca iz 2006., čime je dogovorena bolja zaštita pomoraca i obitelji u slučaju bankrota brodovlasnika, plaćanja repatrijacije i isplate naknada u slučaju povreda na radu. Ove godine pokušana je privatizacija Jadroplova, a najnovija događanja govore i o preuzimanju Splitske plovidbe, rekao je Brazzoduro ističući da je u 2014. izgubljena još jedna kompanija – Lošinjska plovidba, te da, uza sve strategije pomorskog razvitka, manjka sluha za pomorstvo.

U nastavku je pomoćnik glavnog tajnika za kolektivne ugovore i kolektivno pregovaranje Vladimir Svalina rekao da je pregovaranje otežano jer brodari trpe posljedice krize, pa je teško razgovarati o povećanju plaća. Istaknuo je da ohrabruje što su hrvatski časnici zadržali visoka mjesta na tehnološki visokozahtjevnim brodovima, ali i da je konkurencija velika. Najavio je da će se predstavnici sindikata i udruge brodara Mare Nostrum, koja zapošljava oko 4000 pomoraca, sastati u siječnju sljedeće godine dodavši da će, iako u toj udruzi iskazuju želje da zamjene naše pomorce sa stranima, cijena rada biti ista i da ne može biti niža.

Svalina je rekao da očekuje i razgovore s predstavnicima nacionalnih brodara koji obavljaju linijski pomorski promet, među kojima je i Jadrolinija. Sezona je bila dobra, prihod je ostvaren, država sufinancira prema ugovorima, pa se nadamo da će povećati plaće i platiti sate koje do sada nisu platili, rekao je. Svalina je još dodao da se brodarstvo u cjelini mijenja, da je sve više pod udarom jeftinog novca iz Amerike i fondova koji ulaze u taj posao te da se stoga na tržištu pojavljuje više brodova no što je potrebno i da se smanjuju vozarine.
Opširnije...