c S
Dnevne novosti

Vlada: nastavak privatizacije Imunološkog zavoda

05.01.2015 07:12 ZAGREB, 2. siječnja 2015. Hina, Vlada je u petak donijela odluku o provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda te o njihovoj početnoj cijeni od 49,3 kune za dionicu.
Prema odluci, prikupljat će se obvezujuće ponude za kupnju 157.997 dionica iz državnog portfelja, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda, a kontrolni paket dionica od 25 posto plus jedna dionica ostaje u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi.

Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica. Investitor mora osigurati i trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske te osigurati proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj, kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti za proizvode iz plazme vlastitog porijekla, namijenjenih vlastitoj populaciji, temeljem sustava dobrovoljnog i neplaćenog davalaštva krvi. Potencijalni investitori pozvat će se na dostavu obvezujućih ponuda za kupnju dionica u roku od 15 dana od danas.

Rok za podnošenje obvezujućih ponuda je 30 dana od dana kada Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) uputi potencijalnim investitorima poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica Društva. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako je sazrelo vrijeme za nastavak potrage za strateškim partnerom Imunološkog zavoda, jer je poslovanje tvrtke stabilizirano i nije ugroženo, a zaostale plaće isplaćene. Premijer Zoran Milanović svoj je osvrt na donošenje odluke o Imunološkom započeo konstatacijom kako će napraviti gaf, prema definiciji iz američkog političkog novinarstva prema kojoj je gaf kada političar govori istinu. Ujedno je rekao da će (u tom smislu) 2015. biti "godina gafova."

Nastavljajući, Milanović je rekao da je Imunološki zavod još jedan primjer tvrtke koja se našla u ozbiljnim problemima zbog, kako je rekao, "nerada i tko zna čega za što je odgovorna bivša, HDZ-ova vlada." Problem Imunološkog je dočekao aktualnu Vladu, kaže Milanović i ona ga rješava, što pokazuje da joj je stalo, ali da ga ne može rješavati "ispod stola, s prijateljima, nego po proceduri koja je zahtjevna." Kazao je da će Imunološki zavod nastaviti raditi i da ga se neće "raščerupati kao što su neki htjeli prethodnim mjeseci", što je rezultat Vladina rada. Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju Imunološkog zavoda raspisan je početkom svibnja, a na prodaju je bio ponuđen državni udjel od 73,41 posto dionica Imunološkog zavoda. Na njega je pristiglo osam pisama namjere, od čega su tri od inozemnih ulagača.