c S
Dnevne novosti

SHŽ najavljuje prosvjede zbog otpuštanja radnika

08.01.2015 07:02 ZAGREB, 7. siječnja 2015. (Hina), Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) uputio je u srijedu pismo Upravi Pružnih građevina u kojem je upozorava na nezakonito i štetno postupanje, jer unatoč negativnom očitovanju Sindikata hrvatskih željezničara i Radničkih vijeća, nastavlja s aktivnostima usmjerenim na otpuštanje velikog broja radnika te stoga najavljuje provođenje mogućeg štrajka i javnog prosvjeda.
Uprava, prema dostupnim informacijama, od poslova ljudskih potencijala traži popise radnika starijih od 50 godina, sa smanjenom radnom sposobnosti i slično, tvrde u SHŽ. Kako bi u startu zaustavili moguće nezakonito postupanje, iz SHŽ upozoravaju Upravu da prema odredbama Zakona o radu, upravo stariji radnici imaju prednost pri raspoređivanju, odnosno, kroz zakonske kriterije imaju zaštitu od otpuštanja. Podsjećaju kako Zakon o radu također omogućava da poslodavac i sindikati putem Kolektivnog ugovora ili sporazuma, pobliže utvrde kriterije za utvrđivanje tehnološkog viška.

Sindikati stoga traže od poslodavca, s obzirom da je već pokrenuo postupak kolektivnog pregovaranja, da se žurno, kroz kolektivno pregovaranje, precizno razrade kriteriji za raspoređivanje radnika, odnosno kriteriji za utvrđivanje liste tehnološkog viška. Također, traže da Pružne građevine pristupe Ugovoru o radno pravnoj zaštiti radnika, kakav ima zaključen i vlasnik, HŽ Infrastruktura. Iz SHŽ dodaju kako su alternativno, voljni zaključiti zaseban Ugovor o radno pravnoj zaštiti radnika Pružnih građevina ili odgovarajuće odredbe ugraditi u Kolektivni ugovor. Nije nam prihvatljivo da u Društvu, koje od utemeljenja 2002. kontinuirano bilježi dobit, otpuštate čak 750 radnika, jer za to nema valjanih argumenata, poručuje SHŽ u pismu Upravi.

Upozoravaju Upravu kako je vidljivo da "slijepo provode prljavi posao za račun budućeg privatnog kupca Pružnih građevina, koji se na trošak poreznih obveznika želi riješiti nekonkurentnog dijela radne snage. S takvim Vašim postupanjem, koje je štetno za Pružne građevine, za HŽ Infrastrukturu i za državu, a pogoduje samo budućem kupcu, se ne slažemo", ističu iz SHŽ. Upozoravaju Upravu kako će, ne zaustavi li odmah aktivnosti na otpuštanju 750 radnika i ne prihvate li njihove zahtjeve, SHŽ pristupiti organiziranju štrajka i javnog prosvjeda radnika Pružnih građevina, ali i ostalih naših članova u društvima Hrvatskih željeznica i to ispred sjedišta Pružnih građevina, HŽ Infrastrukture i Vlade.