c S
Dnevne novosti

DIP zaprimio pritužbe, osudio svako postupanje protivno općoj i izbornoj etici

08.01.2015 07:15 ZAGREB, 7. siječnja 2015. (Hina), Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin priopćio je u srijedu da je DIP zaprimio pritužbe Izbornog stožera predsjedničkog kandidata Ive Josipovića i predlagatelja predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te upozorio da su se svi sudionici izbora za predsjednika Republike dužni pridržavati općeprihvaćenih etičkih pravila i standarda demokratskih izbora i osudio svako postupanje protivno općoj i izbornoj etici.
U priopćenju se navodi da je DIP zaprimio pritužbe Izbornog stožera predsjedničkog kandidata Ive Josipovića i predlagatelja predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović HDZ-a, u svezi iznošenja sadržaja na facebook profilu Joze Balića, predsjednika Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, Podružnice Šestanovac, u kojem se na neprimjeren i prijeteći način navodi birače za koga da glasuju; na facebook profilu Rosande Mijolović Dukić, predsjednice Zajednice žena "Katarine Zrinski" Primorsko-goranske zajednice, u kojem se iznosi govor mržnje prema osobama zaposlenim na Hrvatskoj radioteleviziji; na facebook profilu Mladeži HDZ-a Grada Varaždina na kojem se iznosi govor mržnje prema predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću; kao i u svezi objave priopćenja Službe za odnose s javnošću Vlade RH na službenim internetskim stranicama Vlade u kojem se navodi kako je kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović "iznijela netočnu informaciju i na taj je način pokušala obmanuti javnost".

DIP upozorava da su se svi sudionici izbora za predsjednika Republike Hrvatske, pa tako i izborni stožeri, simpatizeri, birači...dužni pridržavati općeprihvaćenih etičkih pravila i standarda demokratskih izbora. DIP stoga ističe da je tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora protivno općoj i izbornoj etici: ometanje i/ili sprečavanje potpunog i slobodnog izražavanja volje birača, širenje bilo kakve zlonamjerne i/ili neutemeljene optužbe protiv kandidatkinje ili kandidata, a kojoj bi svrha bila izazivanje sumnje u javnosti o kandidatkinjinoj/kandidatovoj lojalnosti ili rodoljublju, iznošenje neistina i/ili insinuacija o kandidatima te izricanje neutemeljenih i nekorektnih vrijednosnih sudova, iznošenje neistina i/ili insinuacija o privatnom životu kandidata i članovima njihovih obitelji, vrijeđanje i/ili omalovažavanje pripadnika nacionalnih manjina i svih drugih manjinskih skupina te podcjenjivanje hrvatskog sustava slobodnih izbora. Državno izborno povjerenstvo osuđuje svako postupanje protivno općoj i izbornoj etici.