c S
Dnevne novosti

Slovenija: vladi i parlamentu predana peticija protiv privatizacije

15.01.2015 07:25 LJUBLJANA, 14. siječnja 2015. Hina Inicijativa koja se protivi privatizaciji slovenskih poduzeća u vlasništvu države predala je u srijedu peticiju naslovljenu "Spriječite rasprodaju" premijeru Miri Ceraru i predsjedniku parlamenta Milanu Brglezu. 
Pod peticiju koju su podržale i mnoge javne osobe u manje od mjesec dana potpisalo se 11.300 ljudi. Predaja peticije dodatan je pritisak na vladu i parlament da zaustave prodaju 25 poduzeća i banaka, o čemu će se na zahtjev oporbene Udružene liste (ZL) u petak održati izvanredna sjednica parlamentarnog odbora za financije i monetarnu politiku. Premijer Miro Cerar zadnjih je dana u više navrata izjavio da će se proces privatizacije kompanija s državnim udjelima nastaviti jer je to Europskoj komisiji obećala prijašnja vlada i jer je odluku podržao parlament prije godinu i pol dana, te da je privatizacija i novi odnos prema upravljanju državnom imovinom važan radi stjecanje kredibiliteta stranih investitora, no u vladi o tome postoje različita gledanja.

Socijalni demokrati (SD) koji su članovi vladajuće koalicije ovog su tjedna rekli da bi listu poduzeća za prodaju trebalo revidirati. Predsjednik te stranke Dejan Židan kazao je kako je prijašnja vlada obećanje o privatizaciji dala Bruxellesu u vrijeme teške krize koja je u međuvremenu djelomice prevladana, pa bi u novim financijskim okolnostima o prodaji nekih važnih poduzeća kao što su Telekom Slovenije trebalo pokušati ponovo pregovarati. Peticiju protiv "rasprodaje" državne imovine potpisao je niz uglednih javnih osoba, sveučilišnih profesora, ekonomista i pravnika, te ljudi iz političke sfere, a najoštriji protivnik privatizacije je poznati makroekonomist Jože Mencinger.

Prema anketi koju je prije dva mjeseca objavilo ljubljansko "Delo", 52 posto Slovenaca je protiv prodaje državnih udjela u poduzećima jer se boje da će privatni vlasnici otpuštati zaposlene i sumnjaju u podatke prema kojima privatne tvrtke posluju učinkovitije od državnih.