c S
Dnevne novosti

'ŠVICARAC' Milanović: tečaj franka fiksira se na 6,39 kuna na godinu dana

20.01.2015 07:35 ZAGREB, 19. siječnja 2015. Hina, Vlada će Saboru predložiti fiksiranje tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna na godinu dana, izvijestio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare premijer Zoran Milanović. 
Dodao je kako se u sljedećih godinu dana može pristupiti razgovoru o konverziji kredita u švicarcima u kune, za što će biti potrebna suradnja s Hrvatskom narodnom bankom, jer to nije isključiva nadležnost Vlade. "Nakon kratkog i intenzivnog razmišljanja i razgovora s najbližim suradnicima i guvernerom (HNB-a) odlučio sam da Vlada Saboru uputi izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna na sljedećih godinu dana i da trošak toga ide na teret financijskih institucija", rekao je Milanović. Kaže da je ta odluka donesena u kratkom i intenzivnom postupku koji je bez presedana jer se nikad ništa slično nije dogodilo.

"Već prije godinu dana smo reagirali s izmjenom kamatnih stopa, međutim sada se dogodilo to što gleda cijeli svijet, ali s puno manje brige nego mi. Kod nas se radi o financijskim sudbinama tisuća i tisuća, desetaka tisuća obitelji koje večeras mogu mirno spavati i ne moraju više gledati tečajnu listu", rekao je premijer. Koliki god bio tečaj, to nije njihova briga, dodao je te istaknuo da je to ono što Vlada može napraviti i napravit će za građane. "To je ono što osjećam i kao svoju državničku dužnost, a u sljedećih godinu dana možemo pristupiti razgovoru o konverziji kredita u švicarcima u kune, ali za to će biti potrebna suradnja s Hrvatskom narodnom bankom, jer to nije isključiva nadležnost Vlade", rekao je Milanović.

Upitan je li svjestan da su zbog Vladina rješenja moguće tužbe, odgovorio je da je Vlada jasno pokazala svoj stav te da je jedina tužba koja je moguća ustavna tužba, a tužbe banaka prema građanima dužnicima nisu. "Država je tu da zaštiti svoje građane", rekao je Milanović. Na pitanje što će biti za godinu dana te tko će snositi troškove konverzije, rekao je da će u tome glavnu riječ voditi HNB, a da je Vlada dala rješenje i godinu dana predaha. Ponovio je da je slučaj jačanja franka bez presedana pa Vlada nije znala odakle početi te ni od koga nije moguće bilo dobiti jasan savjet, nego je trebalo donijeti političku, državničku i tek na kraju stručnu odluku.

Tečaj franka pogađa više od 200 tisuća građana Po procjenama Udruge Franak, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u 'švicarcima', pa bi, smatraju, jačanje franka moglo utjecati na živote otprilike 200 do 300 tisuća građana Hrvatske. U međuvremenu, na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u ponedjeljak, u odnosu na tečajnicu od petka, kuna je oslabila prema švicarskom franku za daljnjih 1,62 posto, na 7,660765 kuna za franak, a u odnosu na sredinu prošlog tjedna tečaj franka uzletio je za gotovo 20 posto. Uzlet franka počeo je nakon što je švicarska narodna banka u četvrtak odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, tada je i na tečajnici HNB-a tečaj franka skočio prema kuni za 15,7 posto, na 7,3984 kune. Potom je na tečajnoj listi utvrđenoj u petak kuna oslabila prema euru za još 1,89 posto, a na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, za daljnjih 1,62 posto. Tako je najnoviji tečaj franka za 1,27 kuna veći nego sredinom prošlog tjedna. A što to znači za oko 60.000 hrvatskih građana koji imaju stambene kredite vezane uz franak, govori podatak da je primjerice iznos rata od 600 franaka sada veći za 760 kuna - sa srednjim tečajem od 6,39 kuna iznosio je 3.836 kuna, a sa najnovijih 7,66 kuna iznosi 4.596 kuna.(Hina)