c S
Dnevne novosti

EU razmatra jedinstven odgovor na islamističku prijetnju

20.01.2015 07:10 BRUXELLES, 19. siječnja 2015.(Hina/Reuters), Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak su u Bruxellesu razgovarali o uspostavljanju nove mreže agenata za europsku sigurnost u inozemstvu nastojeći pronaći jedinstven odgovor na prijetnju islamističkih militanata nakon napada u Parizu 7. siječnja. 
Cilj sastanka je postaviti temelje za održavanje summita čelnika EU-a 12. i 13. veljače u Bruxellesu kada će se dogovoriti strategija Unije prema mladim europskim muslimanima koji odlaze u ratna područja Bliskog istoka ili se odande vraćaju radikalizirani. Nakana je sigurnosne dužnosnike rasporediti u misije EU-a u inozemstvu gdje će prikupljati i dijeliti informacije o terorističkim prijetnjama.

"Važno je na terenu imati ljude koji će na istoj razini surađivati s agentima za sigurnost u zemljama u kojima imamo izaslanstva", rekla je šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini na konferenciji za novinare. Prioritet je i borba protiv ilegalne trgovine oružjem, potpora policiji na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, nastojanje da se građani EU-a spriječe u odlasku u sukobe u druge zemlje te borba protiv propagande radikalnog islama na internetskim stranicama. Ministri unutarnjih poslova u idućih će nekoliko dana razmotriti plan o oduzimanju putnih isprava građanima EU-a koji namjeravaju putovati u Siriju ili Irak ili onima koji se smatraju prijetnjom za Europu.