c S
Dnevne novosti

Udruga Franak ne odustaje od svojih zahtjeva

20.01.2015 07:15 ZAGREB, 19. siječnja 2015.(Hina), Iz Udruge Franak ocijenili su u ponedjeljak navečer da prijedlog Vlade o zamrzavanju tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna na godinu dana za imatelje stambenih kredita vezanih uz franak nudi samo kratkoročno rješenja, koje nije ni blizu njihovih zahtjeva o sistemskom i dugoročnom rješavanju problema, te te će nastaviti mobilizirati članstvo za prosvjede. 
Nakon što je premijer Zoran Milanović poslijepodne ponudio rješenje o fiksiranju tečaja franka na 6,39 kuna na godinu dana, te da se u sljedećih godinu dana može pristupiti razgovoru o konverziji kredita u švicarcima u kune, predstavnik Udruge Franak Božo Ivošević u HTV-ovoj emisiji "Hrvatska uživo" rekao je da će u udruzi razmotriti taj prijedlog Vlade. No, istaknuo je da mu je rok od godinu dana apsolutno nejasan, s obzirom da je ovo izborna godina, što znači da će taj problem možda riješavati neka druga vlada.

Za prijedlog fiksnog tečaja od 6,39 kuna za jedan franak rekao je da je neodrživ i daleko viši od početnog tečaja po kojemu su dobivani krediti od banaka. Kamate (3,23 posto) nešto su niže, ali je tečaj otišao gore, pogotovo zadnjih dana, pa je, u grubo, 80 posto veći od početnog tečaja po kojemu smo dobivali kredite od banaka, ustvrdio je Ivošević . Udruga Franak, istaknuo je, traži da tečaj od 6,39 kuna bude samo "vatrogasna mjera" za siječanj i eventualno za veljaču, a da se do 1. veljače usvoje njihovi zahtjevi, koji bi stupili na snagu s 1. ožujka ove godine.

Traže sustavno, dugoročno rješenje koje bi uključivalo konverziju kredita u kune po tečaju koji je vrijedio na dan potpisivanja ugovora o kreditu te da kamata bude onakva kakva je bila na početku kredita. Traže i povrat svih preplaćenih sredstava, zabranu ovrha i deložacija za sve imatelje kredita u francima do odluke Vrhovnog suda te određivanje metodologije fiksnog određivanja marži prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju tako da se može odrediti fiksna marža koja je vrijedila na početku otplatnog razdoblja. U Udruzi ne odustaju od mobilizacije članstva i simpatizera za prosvjed, a Ivošević kaže i da neslužbeno imaju potporu udruga Blokirani i Živog zida. "Sada je prava prilika da se riješe problemi vlasnika kredita u švicarcima i Udruga će na tome inzistirati", poručio je.