c S
Dnevne novosti

Mrsić: Moramo zadržati mlade koji ulaze na tržište rada

21.01.2015 07:30 OSIJEK, 20. siječnja 2015. Hina, Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u utorak da Hrvatska mora zadržati mlade ljude koji ulaze na tržište rada, jer bi za petnaestak godina mogla ostati bez dovoljno kvalificirane radne snage za određena zanimanja i uvoziti radnu snagu. 
Predstavljajući mjere za poticanje zapošljavanja mladih "Garancija za mlade" Mrsić je rekao da taj program ima za cilj da se mladim osobama u roku četiri mjeseca nakon završetka obrazovanja ili prijave na Zavod za zapošljavanje ponudi posao, vježbeništvo ili dodatno obrazovanje. Svi poslodavci koji na neodređeno vrijeme zaposle mladu osobu do 30 godina starosti bit će oslobođeni plaćanja doprinosa na plaće u petogodišnjem razdoblju, a ista se mjera odnosi i na poslodavce koji ugovore s mladim osobama iz rada na određeno vrijeme pretvore u rad na neodređeno vrijeme. Mrsić je istaknuo da se naknada za rad bez zasnivanja radnog odnosa povećava s 1.600 kuna na 2.400 kuna, a prošle je godine tom mjerom bilo obuhvaćeno oko 37.000 mladih, od kojih se oko 60 posto zaposlilo u roku šest mjeseci po isteku mjere.

Mjere iz "Garancije za mlade" financiraju se s oko 600 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, te oko 500 milijuna kuna iz državnog proračuna, a krajem prosinca Europska komisija uplatila je predujam od 15 milijuna eura za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja. Mrsić naglašava kako provedbu tih mjera mora pratiti reforma strukovnog obrazovanja, koje mora biti prilagođeno tržištu rada i hrvatskim potrebama u idućih desetak godina, kako više ne bi proizvodili kadrove za Zavod za zapošljavanje. Ocijenio je kako prošlogodišnje smanjivanje nezaposlenosti mladih osoba s 48,6 posto na 41,3 posto pokazuje da se tržište rada budi, a poduzete mjere daju rezultate. No, istaknuo je, država mora poduzeti napore kako bi mladi ostali u Hrvatskoj, a ne odlazili u druge zemlje, koje imaju iste probleme ali ih rješavaju s našom radnom snagom.