c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor u petak o prijedlogu Zakona o poljoprivredi

23.01.2015 07:24 ZAGREB, 22. siječnja 2015.(Hina), Hrvatski sabor će sjednicu u petak početi raspravom o prijedlogu Zakona o poljoprivredi, kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije te će glasovati o dosad raspravljenim točkama.


Područje provedbe mjera poljoprivredne politike dosad je bilo propisano s više od 10 zakona, a budući da takvo normativno rješenje nije bilo zadovoljavajuće novi Zakon o poljoprivredi donosi objedinjenje, radi lakšeg snalaženja potencijalnih korisnika i ujednačenih postupaka administracije. Taj je zakon ujedno i pravni okvir za povlačenje 800 milijuna eura godišnje iz dva EU fonda. Novine koje donosi novi Zakon o poljoprivredi su odredbe o doniranju hrane i odredbe o objedinjavanju poljoprivrednih inspekcija unutar Ministarstva poljoprivrede u cilju racionalizacije sustava.

Na saborskoj sjednici očekuje se i glasovanje o Vladinu prijedlogu dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju. O prijedlogu fiksiranja tečaja švicarskog franka prema kuni na iznos od 6,39 kuna na godinu dana za otplatu kredita s valutnom klauzulom u 'švicarcima' Sabor je u četvrak raspravljao cijeli dan. Većina zastupnika slaže se da je u ovom trenutku to brzo i najbolje moguće rješenje, kao prva pomoć građanima, a iz HDZ-a poručuju kako bi se sve trebalo riješiti za 90 dana, uzimajući u obzir i kredite u eurima.