c S
Dnevne novosti

Udruženje obrtnika Sisak: obrtništvu nikad teže

26.01.2015 07:13 SISAK, 24. siječnja 2015.(Hina), Udruženje obrtnika Siska gradskoj je vlasti, sa skupštine održane u subotu, uputilo apel za suradnju ističući da je sisačko obrtništvo u najvećoj krizi dosad i da se broj obrtnika prepolovio. 
“Nikad za obrtništvo nisu bili lošiji uvjeti," rekao je na skupštini sisačkog Udruženja obrtnika njen predsjednik Adolf Cvanciger. "U posljednjih 25 godina nas jednako pogađa državna i lokalna politika. Svaka nova mjera u gradu, poput režima parkiranja i prometa, upereni su protiv nas. Netko se igra našim sudbinama, zaboravljajući da mi punimo gradski proračun. Istodobno se pogoduje drugim centrima moći, ponajprije velikim trgovačkim lancima,” istaknuo je.

Nakon Domovinskog rata je u Sisku bilo 1500 obrtnika, ranije i više, a sada ih opstaje tek 787, navodi se u izvješću Udruženja. Stalni pad broja obrtnika, ali i zakonska odluka o drastičnom smanjenju komorskog doprinosa, ozbiljno su ugrozili funkcioniranje obrtničkog sustava, rečeno je na Skupštini. Proračuni Udruženja i Društva obrtnika sve su manji što se odražava i na aktivnosti obrtnika. Ipak i u takvim uvjetima, sisački su obrtnici ostvarili prošlogodišnji program rada, a uspješno su provedene i brojne humanitarne akcije, među kojima i pomoć za poplavljene, istaknuto je na skupštini.

“Zbog politike državne vlasti došlo je do devastacije obrtništva. Nametnut nam je restriktivni Zakon o obrtu, koji nas je dodatno pogodio. U 2015. godini smo spremni i na dodatnu racionalizaciju i reorganizaciju sustava, prema kojoj je moguće spajanje komora u Sisku, Zagrebu, Karlovcu i Krapini”, poručio je predsjednik Područne obrtničke komore Željko Vrbanus. Na skupštini je izraženo zadovoljstvo pozitivnim poslovanjem sisačkog Udruženja obrtnika. Obrtnici su ujedno započeli i pripreme za izbore, koji ih na razini grada očekuju slijedeći mjesec.