c S
Dnevne novosti

Izetbegović i Komšić traže pomoć SDP-a za uspostavu vlasti u BiH

28.01.2015 07:05 SARAJEVO, 27. siječnja 2015.Hina, Ključne članice nove vladajuće koalicije u Bosni i Hrecegovini u utorak su zatražile pomoć oporbene Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) kako bi se nastavio proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH a time i na razini države, a tijela SDP-a odluku o tome trebala bi donijeti do kraja tjedna.

"Zatražili smo od SDP-a da ne bude oporba državi", kazao je novinarima u Sarajevu član predsjedništva BiH i čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nakon sastanka s predsjednikom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem i SDP-a Nerminom Nikšićem. Izetbegović je apelirao na SDP kao na "državotvornu stranku" ističući kako i ona, iako oporbena, ima odgovornost za stanje u državi. SDA i DF zapravo traže od SDP-a da pomogne u izboru predsjednika i dvoje dopredsjednika Federacije BiH, što je preduvjet za imenovanje nove entitetske vlade.

Uspostava vlade Federacije BiH je pak preduvjet kojega je postavio HDZ BiH kako bi se pristupilo uspostavi novog Vijeća ministara BiH. Ključevi uspostave vlasti nenadano su se našli u rukama SDP-a, jer ta stranka ima najveći broj zastupnika u klubu Srba Doma naroda parlamenta FBiH pa se bez njihovih glasova ne može izabrati dopredsjednik entiteta iz reda srpskog naroda. DF je za tu dužnost predložio bivšeg diplomata Slobodana Šoju, no on mora dobiti potporu šest SDP-ovih zastupnika da bi uopće bio kandidat. Predsjednik i dva dopredsjednika FBiH biraju se "u paketu", pa o srpskom kandidatu sada ovisi cijeli proces.

Prema Izetbegovićevim rječima, Nikšić je kazao kako odluku o eventualnoj potpori Šoji ili nekom drugom kandidatu može donijeti samo glavni odbor SDP-a koji će zasjedati u subotu. Predsjednik glavnog odbora SDP-a Goran Ljubojević izjavio je kako mu se čini da članice vladajuće koalicije mogu same naći rješenje, no nije isključio angažiranje SDP-ovaca bude li to nužno. "To se vjerojatno može uraditi bez SDP-a, no ako tako ne bude SDP će sve učiniti da ne bude blokade", kazao je Ljubojević novinarima. Predsjednik DF-a Komšić kazao je pak kako postoje i druge opcije izbora srpskog dopredsjednika FBiH, no njegova stranka u takvim aranžmanima nije spremna sudjelovati. Aludirao je na mogućnost da se to učini uz potporu triju srpskih zastupnika iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, no za SDA i DF sadašnji je predsjednik Republike Srpske odavno neprihvatljiv kao koalicijski partner. "To već podrazumijeva političku trgovinu i ja na to nisam spreman", kazao je Komšić.Odluči li SDP pozitivno odgovoriti na Izetbegovićev i Komšićev poziv, Dom naroda parlamenta FBiH predsjednika i dopredsjednike entiteta birao bi idućeg tjedna.