c S
Dnevne novosti

HZMO poziva građane da obnove zahtjeve za dječji doplatak

03.02.2015 07:15 ZAGREB, 2. veljače 2015.(Hina), Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) u ponedjeljak je pozvao građane da obnove zahtjeve za dječji doplatak do kraja veljače kako bi to pravo mogli ostvarivati bez prekida.

Svima koji zahtjev podnesu nakon propisanog roka i onima koji podnose nove zahtjeve, pravo na dječji doplatak pripada od dana podnošenja zahtjeva, priopćio je HZMO. Uz zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak ne treba dostavljati dokaze o ostvarenom ukupnom dohotku kućanstva od Porezne uprave, poslodavca, HZZO-a ili HZZ-a. Doplatak će se bez donošenja novog rješenja za tekuću godinu nastaviti isplaćivati korisnicima kod kojih nije utvrđena promjena u visini doplatka. U tom slučaju za dokazivanje statusa korisnika, radi ostvarivanja drugih prava, korisnik može zatražiti potvrdu. Rješenja će dobiti korisnici kojima se visina doplatka mijenja, odnosno koji će u 2015. godini izgubiti pravo na doplatak za djecu.

Opći uvjeti za ostvarivanje prava na doplatak su da podnositelj ima tri godine neprekidnog prebivališta u Hrvatskoj, živi u zajedničkom kućanstvu s djecom i uzdržava ih, a ukupno ostvareni prihodi kućanstva u 2014. godini ne prelaze dohodovni cenzus od 1.663 kuna mjesečno po članu kućanstva. Dohodovni cenzus određuje se na osnovi svih prihoda kućanstva ostvarenih u prethodnoj godini, i to na sve vrste oporezivih dohodaka. Ako podnositelj zahtjeva za doplatak, odnosno članovi kućanstva u vrijeme podnošenja zahtjeva više nisu u radnom odnosu, u dohodovni cenzus se ne uračunava plaća koju je član ostvario u prethodnoj godini. Ako član ostvaruje novčanu naknadu zbog nezaposlenosti, u dohodovni cenzus se umjesto plaće uračunava prosječna mjesečna svota novčane naknade, stoji u priopćenju.

Zahtjevi se podnose HZMO-u, područnoj službi, uredu ili ispostavi prema mjestu prebivališta podnositelja, a zahtjevi za ostvarivanje prava na dječji doplatak prema propisima EU područnoj službi u Zagrebu na adresi Mihanovićeva 3. Informacije vezane uz podnošenje zahtjeva mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na info telefonima Zavoda 01/ 45 95 011 i 01/ 45 950 22, kao i na web stranici HZMO-a.

Opširnije...