c S
Dnevne novosti

Istraživanja i eksploatacija plina i nafte u Jadranu omogućuje održiv razvoj

04.02.2015 07:01 RIJEKA, 3. veljače 2015.(Hina), Istraživanja i moguća eksploatacija nafte i plina u Jadranskom moru omogućuje održivi razvoj industrije, ostvaruju se prihodi državnog proračuna i to sve uz poštivanje najviših ekoloških i tehnoloških standarda, izjavila je ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić. 
Dorić je u utorak je na konferenciji za novinstvo u Rijeci je, podsjetivši na pozitivne strane istraživanja i moguće eksploatacije nafte i plina u Jadranskom moru, rekla da se na taj način omogućuje održivi razvoj industrije, ostvaruju se prihodi državnoga proračuna i to sve uz poštivanje najviših ekoloških i tehnoloških standarda. Istaknula je da se istraživanja ovog tipa na Jadranu provode već desetljećima, a da su dosadašnja odobrenja za istražna polja obuhvaćala područja sve do obale, odnosno otoka. Sadašnjim odobrenjima za istraživanja, temeljem natječaja, istražna polja se udaljavaju od obalne crte te potencijalne platforme neće biti vdiljive s obale, navela je Dorić. Naglasila je i da nijednim znastvenim istraživanjem nije utvrđeno da buka koja se stvara pri istraživanjima povećava smrtnost morskih životinja. Pri istražnim radovima će se morati voditi briga o migracijama morskih životinja, a na njih ionako već sad djeluje buka svih brodova koji prolaze Jadranom, rekla je.

Kako se konferencija za novinstvo održavala u organizaciji riječkoga HNS-a, u stranačkim prostorijama, novinarima se obratio predsjednik HNS-a Rijeka Juraj Bukša navevši da bi područje sjevernog Jadrana trebalo izvući što više koristi od ovih istraživanja, a da su za to odgovorni i predstavnici lokalnih vlasti. Kazao je da područje Kvarnera i Istre ima odlične uvjete za razvoj regionalnog centra za istraživanje ugljikovodika te podsjetio na mogućnost gradnje brodova u ovdašnjim brodogradilištima i razvoja tehnologija potrebnih u istraživanjima. Ustvrdio je da oni koji izražavaju bojazan zbog mogućih negativnih ekoloških učinaka istraživanja i eksploatacije nafte i plina imaju pravo na takve stavove, ali i ocijenio da su neutemeljeni jer su tehnologije koje se koriste znatno napredovale u odnosu na nekadašnje "prljave" industrijske pogone. O koristima tih istraživanja, uz ocjenu da ona neće ugroziti turizam, nego da se mogu odvijati paralelno i neovisno, govorio je i predsjednik pulskog HNS-a Alen Damijanić.