c S
Dnevne novosti

Ministarstvo poljoprivrede najodgovornije za neiskorištenost EU fondova

09.02.2015 07:18 OSIJEK, 7. veljače 2015.Hina, Predsjednik HDZ-ova nacionalnog Odbora za poljoprivredu Krunoslav Zmaić ocijenio je u subotu u Osijeku da su Ministarstvo poljoprivrede i ministar Tihomir Jakovina najodgovorniji za nisku iskorištenost sredstava europskih fondova i da to vodi prema daljnjoj propasti hrvatskog sela i ruralnog prostora. 
"Ta odgovornost proizlazi iz nestručnosti i neznanja u upravljanju EU fondovima, nesnalaženju u provedbi pretpristupnog fonda IPARD te gotovo nikakve pripremljenosti za provedbu europskog Fonda za ruralni razvoj", ustvrdio je Zmaić na konferenciji za novinare. Prozvao je ministra Jakovinu da obmanjuje javnost iznoseći podatke kako je ugovorenost IPARD-a na razini od 94 posto, a postotak isplaćenih potpora na razini 35 posto ukupnih sredstava. Na kraju siječnja prošle godine je ugovoreno projekata u vrijednosti od 128 milijuna eura, odnosno 70,6 posto sredstava, a bilo je isplaćeno 47,7 milijuna eura, odnosno 26,11 posto raspoloživih sredstava IPARD-a, rekao je Zmaić. "Ovako loša iskoristivost do sada je nezabilježena u povijesti provedbe EU fondova", istaknuo je Zmaić.

Po njegovim riječima, Ministarstvo je u studenom prošle godine odlučilo prekinuti ugovaranje novih projekata iz IPARD-a, uz obrazloženje da se želi pomoći poplavljenim područjima putem podmjere 5.2 Programa ruralnog razvoja do 2020. godine, što je, kako tvrdi, rezultiralo s dva natječaja i bez ugovorenih projekata pomoći poplavljenoj Slavoniji. Zmaić drži da je Ministarstvo poljoprivrede najodgovornije za gubitak značajnih sredstava EU fondova za razvoj poljoprivrede i hrvatskoga sela u posljednje tri godine te zbog nekvalitetne pripreme za Fond za ruralni razvoj. To će, upozorio je, imati dugoročne posljedice za konkuretnost hrvatske poljoprivrede te opstanak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ruralnih područja. Tajnik HDZ-ova nacionalnog Odbora za poljoprivredu Tugomir Majdak rekao je da Hrvatska, zbog svega toga, nepovratno gubi EU sredstva. Nesposobnošću da potroši sredstva IPARD-a, Vlada i nadležno Ministarstvo nas dovode u poziciju nespremnosti za korištenje izdašnijih sredstava Fonda za ruralni razvoj i zbog toga će Hrvatska od 2017. godine morati vraćati neiskorištena sredstva, procjenjuje Majdak.