c S
Dnevne novosti

Zagrebački HNS: U Zagrebu projekti stoje; gradska vlast trpa probleme pod tepih

11.02.2015 07:10 ZAGREB, 10. veljače 2015.(Hina), Zagrebački HNS nezadovoljan je što ni na predstojećoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak neće biti važnih tema i projekata, te se pita može li opstati gradska vlast koja trpa probleme pod tepih ili su Gradu Zagrebu potrebni prijevremeni izbori.

"Ostali smo neugodno iznenađeni jer ni Gradska skupština niti Gradska uprava ne progovaraju o problemima koji muče građane, niti važni projekti dolaze na dnevni red", kazala je predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš na konferenciji za novinare uoči skupštinske sjednice. Ustvrdila je da se problemi namjerno stavljaju pod tepih, kako bi pojedinci ostali na čelnim mjestima gradske zakonodavne i izvršne vlasti, dok građani trpe i projekti stoje. "Politika u Gradskoj skupštini je: Ne talasaj! Želimo na to upozoriti jer je pitanje može li takva situacija opstati. Čini se da idemo prema izvanrednim izborima", rekla je Mrak-Taritaš. Naglasila je da Gradska skupština i Gradska uprava moraju raditi u interesu građana jer se zastoj u Gradu Zagrebu prelijeva i na druge dijelove Hrvatske.

Upozorila je da na dnevnom redu nema Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, temeljnog i razvojnog dokumenta koji ukazuje ne projekte i infrastrukturu, te napomenula kako je sasvim moguće da javna rasprava o GUP-u propadne ako uskoro ne dođe na dnevni red skupštinske sjednice. Iz HNS-a se također pitaju što je s tunelom kroz Medvednicu, što je sa žičarom, metroom, uređenjem Maksimirskog stadiona i Doma sportova, što su sve redom veliki i zahtjevni projekti - financijski, projektno i vremenski. "Bilo bi pošteno da iz Gradske uprave kažu da su neki od tih projekata megalomanski i nerealni te da od njih odustaju, a da se ostali konačno pokrenu umjesto da na skupštinskim sjednicama raspravljamo o primjerice izmjenama imena gradskih ulica", rekla je HNS-ova gradska zastupnica Vedrana Grujić. Tomislav Stojak, njezin stranački kolega iz zastupničkih klupa, podsjetio je kako je upravo HNS u Gradskoj skupštini tražio da se raspravlja o šatorima na Trgu bana Jelačića o kojima je Uskok pokrenuo istragu, tražeći da se oni uklone jer nagrđuju središte grada. Ocijenio je kako se otpočetka činilo da je tu i u slučaju Bundekfesta riječ o netransparentnim poslovima. Rekao je i kako sumnja u kvalitetno obnašanje vlasti u Zagrebu kad su pod istragom visoki dužnosnici u nekoliko gradskih ureda. "Maske u gradu počele su polako padati iako fašnik još nije spaljen", kazao je Stojak.