c S
Dnevne novosti

Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula za prvu predsjednicu Republike Hrvatske

16.02.2015 07:45 ZAGREB, 15. veljače 2015.(Hina), Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju nešto poslije 12 sati na Trgu sv. Marka svečano je prisegnula za prvu hrvatsku predsjednicu i time započela petogodišnji mandat.

Prisegom na Ustav RH pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec i sucima toga suda, Grabar-Kitarović je svojom čašću prisegnula na savjesno i odgovorno obavljanje dužnosti predsjednice Republike, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Obvezala se da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Svečanu prisegu je završila riječima "Tako mi Bog pomogao" uz gromoglasni pljesak i skandiranje okupljenih "Hrvatska, Hrvatska", a potom i potpisala prisegu te od sutkinje Omejec primila predsjedničku lentu.

U trenutku primanja lente prema svečanoj pozornici pristupili su pripadnici Počasno-zaštitne bojne, a jedan od njih sa zastavom Republike Hrvatske došao je na pozornicu. Predsjednica Republike dala je počast zastavi, a istodobno su s Tuškanca topovi Oružanih snaga ispalili deset počasnih plotuna.

Tijekom davanja počasti zastavi RH izveden je recital "Himna slobodi" Ivana Gundulića. Nakon toga slijedio je inauguralni govor Grabar-Kitarović, prve predsjednice Republike Hrvatske koja je na tu dužnost izabrana 11. siječnja u drugom krugu predsjedničkih izbora.