c S
Dnevne novosti

Predstavnici udruge Franak posjetili Sabor

18.02.2015 07:40 ZAGREB, 17. veljače 2015.(Hina), Predsjednik saborskog Odbora za financije Srđan Gjurković primio je danas predstavnike udruge Franak, koji su nakon sastanka kazali kako se ne boje pritiska članica EU zbog zakona kojim je fiksiran tečaj švicarskog franka za korisnike kredita. 
Gjurković je kazao kako je s predstavnicima Franka razgovarao otvoreno. "Tu smo da zaštitimo građane, da se nađe trajno rješenje koje vodi računa i o građanima koji imaju kredite u kunama i eurima. Radna skupina je oformljena, u njoj su HNB, HUB i Ministarstvo financija. Ozbiljno, dobronamjerno, argumentirano i analitički pokušati emociju svesti na minimum i naći najbolje moguće rješenje. Mislim da je to moguće, ako će se tako pristupiti", kazao je Gjurković. Katarina Lucić iz udruge Franak kazala je kako su Gjurkovića informirali o problemima koji građani imaju. "Očekujemo da će se uskro početi s radnom skupinom i tek onda ćemo imati informacije koji su modeli ponuđeni, mi pripremamo svoje. Zagovaramo konverziju kredita u kunske kredite i nadamo se da će rješenje ići u tom smjeru", kazala je.

Na zamolbu novinara, Lucić je komentirala izjavu predsjednika talijanskog senata Pietra Grassa da bi Sabor trebao ponovno razmotriti odluku o fiksiranju tečaja švicarskoga franka za korisnike kredita, jer "teret koji talijanske banke moraju preuzeti na sebe nije zanemariv". "Dosad su cjelokupni teret snosili građani. Zaboravlja se da postoji pravomoćna presuda Viskog trgovačkog suda koja je ustanovila nezakonito pslovanje banaka. Povećavane su kamatne stope, teret su snosili građani. Svi oni koji su podigli tužbe, upitno je koliko će procesi trajati i koliko će na kraju dobiti", kazala je Lucić. Na pitanje boji li se pritiska članica EU, odgovorila je niječno. "Ne bojimo se pritiska članica EU. Mislimo da će Vlada odraditi svoj posao korektno", poručila je Lucić.