c S
Dnevne novosti

Sabor u četvrtak o izmjenama Općeg poreznog zakona

19.02.2015 07:40 ZAGREB, 18. veljače 2015.(Hina), Hrvatski sabor u četvrtak bi trebao raspraviti prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona, po kojima bi porezna uprava morala donositi obvezujuća mišljenja o poreznom tretmanu budućih namjeravanih transakcija poreznog obveznika, čime Vlada namjerava pridonijeti predvidljivosti postupanja poreznog tijela i pravnoj sigurnosti poduzetnika. 
Novina je i pravo poreznih obveznika na ispravak porezne prijave. Po predloženom, kada se u poreznom postupku utvrde nepravilnosti kod poreznog obveznika ili većeg broja poreznih obveznika, porezno tijelo pozvalo bi ih da u određenom roku isprave poreznu prijavu, radi dobrovoljnog ispunjenja poreznih obveza. Ako se porezni obveznik ogluši, pokrenuo bi se postupak poreznog nadzora.

Predviđena je i mogućnost sklapanja upravnog ugovora između poreznog tijela i obveznika. Takav ugovor odnosio bi se na namirenje poreznog duga u cijelosti ili djelomično, a sklapao bi se na rok ne dulji od dvije godine.

Predloženim izmjenama proširuje se i precizira definicija porezne tajne, u koju se uključuju podaci koji se razmjenjuju, ne samo temeljem ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, nego i putem drugih međunarodnih ugovora i razmjena.

Zatraži li to Ministarstvo financija, banke će i prije rokova propisanih zakonom morati dostaviti podatke o prometu svih kunskih i deviznih računa određenih tvrtki, obrtnika, nositelja slobodnih zanimanja ili građana, osim podataka o prometu tekućih računa i štednih uloga.