c S
Dnevne novosti

Rađenović: Općim poreznim zakonom do učinkovitijeg poreznog postupka

20.02.2015 07:35 ZAGREB, 19. veljače 2015.(Hina), Zamjenik ministra financija Igor Rađenović rekao je u četvrtak kako mjere koje predviđa Opći porezni zakon imaju za cilj efikasnije i ekonomičnije vođenje poreznog postupka.
"To je krovni zakon i kruna poreznog paketa koji smo donijeli krajem prošle godine te vjerujem da ćemo predloženim izmjenama dobiti značajni alat kako bi porezna uprava bila učinkovitija", istaknuo je Rađenović predstavljajući Opći porezni zakon u Hrvatskom saboru.Najznačajnije izmjene odnose se na izdavanje obvezujućih mišljenja, mogućnost sklapanja upravnog ugovora te mogućnost sklapanja porezne nagodbe.Značajna je promjena, kaže Rađenović, i obveza podnošenja statističkih izvješća, a velika novina je i dužnost ispravka porezne prijave te dostava poreznih akata elektroničkim putem.Prijedlogom po kojem bi Porezna uprava morala donositi obvezujuća mišljenja o poreznom tretmanu budućih namjeravanih transakcija poreznog obveznika namjerava se pridonijeti predvidljivosti postupanja poreznog tijela i pravnoj sigurnosti poduzetnika.

Predviđena je i mogućnost sklapanja upravnog ugovora između poreznog tijela i obveznika. Takav ugovor odnosio bi se na namirenje poreznog duga u cijelosti ili djelomično, a sklapao bi se na rok ne dulji od dvije godine. "Kad govorimo o ugovorima, Porezna uprava je bila bez alata da poduzetniku koji je u objektivnim teškoćama omogući da prodiše", rekao je Rađenović. Kada je riječ o pravu poreznih obveznika na ispravak porezne prijave, kada se u poreznom postupku utvrde nepravilnosti kod poreznog obveznika, porezno tijelo pozvalo bi ga da u određenom roku ispravi poreznu prijavu, radi dobrovoljnog ispunjenja poreznih obveza. Ako se porezni obveznik ogluši, pokrenuo bi se postupak poreznog nadzora, predloženo je."Ministarstvo financija je predlagatelj Zakona o fiskalnoj odgovornosti pa je stoga neozbiljno da to ministarstvo i Porezna uprava predlažu ovakav zakon, bez prethodne procjene fiskalnog učinka", zamjerio je Ivan Šuker (HDZ).S njime se složio i njegov stranački kolega Goran Marić koji je vladajućima poručio kako u samo tri godine rade već 44 zahvat u porezni sustav.