c S
Dnevne novosti

Leko o DIP-u: stranke su odlučile grubo štititi svoje interese

24.02.2015 07:30 ZAGREB, 23. veljače 2015.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je u ponedjeljak kako bi imenovanje stranačkog kadra u Državno izborno povjerenstvo (DIP) značilo da su "stranke odlučile grubo štititi vlastite interese". 
"To znači da su se stranke odlučile grubo štititi vlastite interese", komentirao je Leko, u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija, neslužbene informacije da će u novom sazivu DIP-a sjediti najmanje troje bivših i sadašnjih saborskih zastupnika iz različitih stranaka. Podsjetio je da je Ustavom predviđena dvotrećinska saborska većina za izbor ustavnih sudaca, upravo kako bi se izbjeglo licitiranje i odlučivanje po stranačkom ključu. "Na žalost, to nije učinjeno i za DIP, za koji mislim da je u najmanju ruku potrebno da ima istu poziciju, jer će njegovi članovi odlučivati o žalbama na izborne procese. Slažem se da bi bilo dobro da je DIP potpuno apolitičan, a najmanje stranački neovisan, kako ne bi došla u sumnju njihova nepristranost u odlučivanju o žalbama", kazao je Leko. Ocijenio je da nema prepreke da Odbor za izbor i imenovanja s kandidatima za članove DIP-a razgovara pred očima javnosti, kako se radi kod izbora ustavnih sudaca i pravobranitelja.

Sabor će uskoro odlučivati i o imenovanju dvoje ustavnih sudaca, a do kraja godine isteći će mandat još petero njih, no Leko sumnja da će se o imenovanju novih odlučiti do isteka ovog saborskog saziva. "Glasovanje je tajno i teško je predvidjeti kojim će se motivima voditi zastupnici. Loše je da se izbor provodi u zadnjoj godini mandata, jer bi to moglo potaknuti kalkulacije u klubovima", tumači Leko. Na pitanje namjerava li se i osobno kandidirati za ustavnog suca, odgovorio je kako to ne namjerava učiniti dok je na čelu Sabora, no ne isključuje mogućnost da će se kandidirati ako ustavne suce bude birao novi saziv Sabora. "Vidjet ćemo kako će biti posložene političke karte u tom trenutku, ali ne isključujem tu mogućnost", poručio je Leko.

Među kandidatima za dva upražnjena mjesta na Ustavnom sudu je i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, kojega je javno podržao predsjednik SDP-a i hrvatski premijer Zoran Milanović, no u najvećoj opozicijskoj stranci, HDZ-u suzdržani su oko mogućnosti Bajićeva imenovanja. Leko, pak, kaže, kako SDP kao stranka nije predložio ničije imenovanje, iako su imali takvu zakonsku mogućnost. "Koliko znam, SDP nije nikoga predložio niti će predložiti, mada postoji zakonska mogućnost da stranke ili klubovi predlažu suce Ustavnog suda. O tome nismo odlučivali, ali Bajić je bio istaknuta figura hrvatskog pravnog miljea, a bio je i državni odvjetnik kroz nekoliko mandata, dok je većinu u Saboru činio SDP, ali i HDZ i ne vidim zašto ne bi zastupnici obiju stranaka po svojoj savjesti izabrali Bajića", rekao je Leko.