c S
Dnevne novosti

Ministarstvo pravosuđa: Predsjednica osporava tek dvije odredbe Ovršnog zakona

26.02.2015 07:45 ZAGREB, 25. veljače 2015.(Hina), O zahtjevu predsjednice Republike Hrvatske za ocjenom suglasnosti s Ustavom pojedinih odredbi Ovršnog zakona Ministarstvo pravosuđa će se očitovati kada od Ustavnog suda dobije taj zahtjev, doznaje se u ministarstvu iz kojega poručuju da se u predsjedničinom zahtjevu osporavaju tek dvije odredbe tog zakona.

"Ministarstvo pravosuđa izražava zadovoljstvo što predsjednica Republike Hrvatske smatra da je gotovo cijeli Ovršni zakon u suglasnosti s Ustavom", izjavila je u srijedu pomoćnica ministra pravosuđa Renata Duka u povodu zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi Ovršnog zakona. "Važan dio osporavanih odredbi postoji u ovršnom pravu još od 1996. godine. Dio osporavanih odredbi koji je unesen posljednjim izmjenama i dopunama iz 2014. godine odnosi se na ublažavanje ovrhe nad nekretninama, odnosno uvođenje jednogodišnje odgode iseljenja iz prodane nekretnine za one koji ne mogu u kratkom roku naći alternativni smještaj te uz zakonski uvjet da je riječ o jedinoj nekretnini nužnoj za stanovanje i uz najamninu koju odredi sud. Ministarstvo smatra da su dvije osporavane odredbe u skladu s Ustavom, ali svakako će poštivati svaku odluku Ustavnog suda, pa i ako bude zaključeno da su u nesuglasnosti s Ustavom", ustvrdila je Duka.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović podnijela je u utorak Ustavnome sudu zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom dvaju članaka Ovršnoga zakona koji se odnose na slučajeve kada je predmet ovrhe dom ovršenika, kojima je to ujedno i jedina nekretnina. "Pri podnošenju Zahtjeva, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posebno je vodila računa o zaštiti ustavnih vrijednosti poput prava na dom, zabrane diskriminacije, prava na poštivanje privatnog i obiteljskog života te prava vlasništva", navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice uz koje je i tekst cijelog zahtjeva upćenog Ustavnome sudu. Predsjednica navodi kako se njen zahtjev, temeljem Ustava i Ustavnoga zakona o Ustavnome sudu, ima smatrati "inicijativom za pokretanje postupka praćenja ostvarivanja ustavnosti i zakonitosti i izvješćivanja Hrvatskog sabora o pojavama neustavnosti u području ovršnog prava u slučajevima kada je predmet ovrhe dom ovršenika, kojima je to ujedno i jedina nekretnina".