c S
Dnevne novosti

ORaH: Vrata outsourcingu širom otvorena

02.03.2015 07:35 ZAGREB, 27. veljače 2015.(Hina), Novi Zakon o radu (ZOR) na primjeru Hrvatskih šuma pokazuje da je doista širom otvorio vrata zapošljavanju putem Agencija za privremeno zapošljavanje, upozorio je u petak ORaH, zaključuvši da su time širom otvorena vrata outsourcingu. 
"Informacija da Hrvatske šume upravo putem Agencija za privremeno zapošljavanje namjeravaju preuzeti, odnosno Agencija im namjerava ustupiti 1 275 radnika, i to nakon što su Hrvatske šume provodile i namjeravaju provoditi višegodišnji plan zbrinjavanja viška radnika te su po toj osnovi odvojile i odvojiti će značajna financijska sredstva na ime otpremnina, potvrđuje da je upozorenje ORaH-a vezano za korištenje usluga Agencija za privremeno zapošljavanje na tržištu rada u Hrvatskoj bilo opravdano", ističe u priopćenju potpredsjednica ORaH-a Božana Zadro.

Novi Zakon o radu na ovom primjeru pokazuje da je doista širom otvorio vrata zapošljavanju putem Agencija, dodaje Zadro. Ističe kako nitko ne postavlja pitanje zašto Hrvatske šume nisu u okviru svih radnika koje su u prethodnim razdobljima otpustili, promišljali koji će im radnici u iduće razdoblju biti potrebni, i je li među tim radnicima koji su 'detektirani' kao tehnološki višak, ima mogućnosti premještanja na druga radna mjesta, odnosno ići na korištenje otkaza ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora o radu.

S obzirom da se radi o značajnom broju potreba za radnom snagom u Hrvatskim šumama, u ORaH-u kažu da se ne može govoriti o određenim poslovnim situacijama kada potreba angažiranja radnika preko Agencija za privremeno zapošljavanje i obavljanje određenih poslova može biti promatrana kao opravdana i potrebna. "Nereagiranje Vlade, s obzirom je država jedini osnivač Hrvatskih šuma, znači podupiranje ovakvog način rada, nepoštivanje primarnih odredbi Zakona o radu vezano za način zapošljavanja radnika i omogućavanje da tzv. outsourcing u Hrvatskoj ipak postane pravilo, a ne iznimka", zaključuju u ORaH-u.

Podsječaju da su prije godinu dana potpredsjednici ORaH-a Božana Zadro i Davor Škrlec upozorili da će odredbe tada još uvijek prijedloga Zakona o radu, rezultirati ugrožavanjem prava radnika i dovesti do veće radne nesigurnosti. Poseban naglasak stavljen je tom prilikom na rad putem Agencija za privremeno zapošljavanje i ukazivanjem na činjenice da se zapošljavanje preko Agencija u Njemačkoj, a čiji model rada je preuzet u novom tekstu Zakona o radu, pretvorio u veliki problem na tržištu rada. U roku od samo deset godina, od uvođenja modela ovakvog načina rada, brojka "posuđenih" radnika u Njemačkoj na određeno vrijeme se utrostručila, kažu u ORaH-u.