c S
Dnevne novosti

Sabor: žurno o reguliranju braniteljskih prava

05.03.2015 07:00 ZAGREB, 4. ožujka 2015.(Hina), Pedeset i četvero zastupnika, mahom iz oporbe, zatražilo je od Hrvatskog sabora da žurno u dnevni red uvrsti i raspravi prijedlog zaključka o načinu reguliranja prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. 
Predloženim zaključkom Vlada bi dobila zadaću ponuditi Saboru zakon koji bi objedinio sva braniteljska prava i imao bi ustavni karakter. Vladu bi se obvezalo i da predloži izmjene svih zakona koji reguliraju određena braniteljska i prava članova njihovih obitelji, a radi usklađivanja s gore spomenutim zakonom.

Uvrštavanje predloženog zaključka u dnevni red potpisima su zatražili zastupnici HDZ-a, HDSSB-a, HSS-a, HSP AS-a te zastupnica DC-a Vesna Škare Ožbolt, nezavisni Jadranka Kosor i Branko Vukšić te SDP-ov zastupnik Franko Vidović. Predložni je zaključak upućen u proceduru, no Sabor još nije odlučivao o njegovu uvrštavanju u dnevni red.

Potpise zastupnika za inicijativu branitelja koji prosvjeduju u Savskoj pred Ministarstvom branitelja su u petak, 27. veljače ispred Hrvatskog sabora prikupljali branitelji. Za stavljanje njihovih zahtjeva na dnevni red saborske sjednice trebali su potpise najmanje 51 zastupnika.