c S
Dnevne novosti

VLADA, Od ovrha izuzeta sredstva kojima država financira prijevoz učenika

19.03.2015 07:35 ZAGREB, 18. ožujka 2015. (Hina), Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku o izuzimanju od ovrha sredstava kojima država financira javni prijevoz redovitih učenika srednjih škola za drugo polugodište ove školske godine s obzirom da se počelo događati, pojasnio je ministar obrazovanja, znanosti i spota Vedran Mornar, da taj novac, koji država doznačava roditeljima, često postaje predmetom ovrha. 
Premijer Zoran Milanović ocijenio je važnim što država na taj način pomaže učenicima i njihovim roditeljima, budući da nisu svi u mogućnosti platiti svojoj djeci prijevoz do škole. "Da, to je važno jer financiramo i pomažemo prijevoz učenika u srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, kako bi postotak mladih ljudi koji završavaju srednju školu i dalje bio drugi najviši u Europi. Ili prvi, svejedno, ali visok. Na tom putu najčešće stoji nemogućnost roditelja da plate prijevoz. I to mi radimo", kazao je Milanović. Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji Vlada je dodijelila pomoć za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih od poplave i tuče u 2014. godini. Ministar financija Boris Lalovac pojasnio je kako će novčanu pomoć primiti šest gradova i 26 općina u iznosu od 14 milijuna kuna.

Vlada je na sjednici prihvatila i izmjene i dopune Prekršajnog zakona, a ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je kako se one predlažu radi usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije. "Mi imamo sustav prekršajnih sudova što ni jedna od drugih zemalja nema pa se postavlja pitanje izricanja administrativnih sankcija te da li i kako dopustiti regulatornim tijelima da ih izriču, kao što je to slučaj u dobrom dijelu europskih zemalja", kaže. Cilj je sustav prekršajnih sudova uskladiti s onim što druge zemlje imaju kroz sustav regulatornih tijela, pa se izmjenama predlaže veći raspon novčanih kazni te mogućnost objavljivanja i nepravomoćnih odluka o prekršaju kao i izricanja zaštitnih mjera dugotrajne ili trajne zabrane obavljanja određene dužnosti.

Prihvaćen je i Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sudovima za mladež kod kojega, rekao je Miljenić, nije došlo do bitnijih izmjena osim što se ne zadire u teritorijalni ustroj kao što je bilo ranije predviđeno, nego su odjeli ostavljeni gdje su bili i do sada.

Vlada je prihvatila i odluku kojom se 26 stanova kojima je dosad raspolagalo Ministarstvo obrane prenosi na Ministarstvo branitelja za stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata. Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ kazala je kako ti stanovi nisu namijenjeni za korištenje u službene svrhe djelatnim vojnim osobama, MORH-u i Oružanim snagama, a Ministarstvo branitelja istodobno ima na listi 13.000 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, među kojima je 3000 zahtijeva za dodjelu stana.

Vlada je izmijenila i Odluku o zabrani zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, radi lakšeg zapošljavanja pomoćno-tehničkog osoblja, ponajprije u djelatnostima poput zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi, osobito u slučajevima kada se ti poslovi ne mogu osigurati ni putem vanjskih pružatelja usluga. "Prema novom rješenju, ravnatelji će prvo pokušati osigurati obavljanje pomoćno-tehničkih poslova anagažiranjem vanjskih pružatelja usluga. Ukoliko to nije moguće, jer ne postoji interes na tržištu ili zbog nekog drugog razloga, raspisat će natječaj za zapošljavanje, uz prethodnu suglasnost resornog ministra", pojasnila je zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš.