c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: Vlada uporno ignorira državnu reviziju

20.03.2015 07:37 ZAGREB, 19. ožujka 2015. (Hina), Državni ured za reviziju iz godine u godinu istim ministarstvima daje uvjetno mišljenje, ali Vlada ništa ne poduzima kako bi se stanje popravilo, upozorila je saborska oporba u četvrtak, u raspravi o radu Državnog ureda za reviziju u 2014. 
"Revizori daju naloge i preporuke, pišu izvještaje, nalaze, nadziru negdje do 200 milijardi kuna javnog novca. Mi o izvještaju raspravljamo, usvajamo ga i – ništa. Nikome vlas s glave nije pala. Ni zbog onih nepovoljnih mišljenja, a u ovom izvještaju takvih je četiri, ni zbog onih 174 uvjetnih mišljenja. Čak štoviše, odmahuju rukom, smiju se. I ove rasprave mogu se svesti na pitanje, 'tko se Državne revizije boji još'", ustvrdio je laburist Dragutin Lesar. Istaknuo je da su HZZO, ministarstva gospodarstva, kulture, obrane, poduzetništva, poljoprivrede, prometa, pravosuđa, turizma, zdravlja, obrazovanja te Porezna uprava od 2011. do 2013. dobili uvjetna mišljenja. "Ako je tri godine uzastopno mišljenje uvjetno, onda nešto ne štima.

Nakon svih rasprava i ukazivanja na značaj Državne revizije, na njihove nalaze, na mišljenje i preporuku Sabor reagira kao mrtvo puhalo", upozorio je Laburist. Najavio je da će "s gorčinom" glasovati za izvješće Državne revizije, ali i da će predložiti zaključak kojim se poziva Državno odvjetništvo da u roku od šest mjeseci izvijesti Sabor o onome što je poduzelo vezano uz četiri negativna mišljenja revizije, odnosno ima li u tome elemenata kaznenog djela.

Nezavisni Branko Vukšić podsjetio je da je izostala i reakcija DORH-a na pretvorbu. "Nemamo do sada niti jedno sudsko rješenje osim presude Sanaderu. Psi laju, karavane prolaze. Sabor benevolentno promatra gaženje zakona i ne reagira na pojave. Mi bi ovdje trebali ispustiti krik i reći - ne možete tako raditi, jer imamo dokumente koje je podastrla državna revizija. Ako nećemo vjerovati ni sudovima, ni državnim revizijama, nikome, onda država nema smisla", poručio je Vukšić.

Dražen Đurović (HDSSB) smatra da uvjetna mišljenja za ministarstva trebaju zabrinuti Vladu. "Određena ministarstva godinama se oglušuju na prijedloge Državne revizije i dobivaju uvjetna mišljenja. Mislim da je to problem koji zapravo u ovom trenutku više nema Vlada nego Sabor, koji tu pokazuje potpunu nesposobnost, nekompetentnost i nespremnost da reagira na ovakve pojave. Ne ulazeći u aspekt kaznene odgovornosti, postoji politička odgovornost. Tu odgovornost imamo pravo tražiti i od Vlade i od tih ministarstava da se izvole očitovati prema njihovom poslodavcu, a to je Sabor", naglasio je Đurović.