c S
Dnevne novosti

Odbor EP-a predlaže skidanje parlamentarnog imuniteta Jakovčiću

25.03.2015 07:05 BRUXELLES, 24. ožujka 2015. (Hina), Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta izglasao je u utorak izvješće kojim se preporučuje skidanje parlamentarnog imuniteta zastupniku Ivanu Jakovčiću, slijedom privatne tužbe austrijskog poduzetnika Georga Lista. 
"Nakon razmatranja razloga za i protiv skidanja imuniteta, Odbor preporučuje da Europski parlament treba skinuti parlamentarni imunitet gospodinu Jakovčiću", kaže se u zaključku izvješća koje je sastavio izvjestitelj za to pitanje, poljski zastupnik Tadeusz Zwiefka. Odbor je izvješće izglasao velikom većinom glasova - 19 je glasovalo za, dvoje je bilo protiv a jedan zastupnik suzdržan. Prijedlog Odbora upućuje se na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta. Zastupnici će se u srijedu okupiti na mini-plenarnoj sjednici u Bruxellesu i vjerojatno glasovati o tom prijedlogu, ali još nema službene potvrde.

Zahtjev je za skidanje imuniteta podnio je privatni tužitelj, austrijski poduzetnik Georg List. List je Jakovčića optužio da je od njega tražio 500 tisuća eura mita kako bi realizirao polo projekt kraj Motovuna. Jakovčić ga ja zatim tužio za klevetu na što je List uzvratio protutužbom. List je podnio tužbu za klevetu nakon što ga je Jakovčić u intervjuu za HRT prošle godine uvrijedio nazvavši ga "idiotom".