c S
Dnevne novosti

Bernardić: povlačenje GUP-a dokaz da Gradska uprava ne funkcionira

25.03.2015 07:10 ZAGREB, 24. ožujka 2015. (Hina), Predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić ustvrdio je u utorak da je povlačenje točke o izmjenama GUP-a Zagreba sa sjednice Gradske skupštine zakazane za 26. ožujka neozbiljno i predstavlja još jedan dokaz da Gradska uprava ne funkcionira. 
"To je samo još jedan dokaz da Gradska uprava ne funkcionira, jer im je za povlačenje GUP-a uvijek netko drugi kriv. Malo im je kriv Bruxelles, malo Europska unija, malo ministarstva, malo drugi uredi, malo Pantovčak, a nikad oni", rekao je Bernardić na konferenciji za novinare. Ocijenio je kako je povlačenje GUP-a na štetu građana, te je zbog toga prozvao i predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora jer umjesto da se brine o provedbi odluka "organizira privatne seanse i obmanjuje građane oko GUP-a". Mogućnost da s dnevnog reda Skupštine po drugi put bude povučena točka o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina i terasa, Bernardić je nazvao "poigravanjem s gradskim institucijama". Ako će zaista povlačiti tu točku, to znači da u Zagrebu trenutno vlada upravljački kaos, rekao je.

U vezi prijedloga Kluba HSLS-a i HSS-a o izdvajanju Gradskog ureda za kulturu iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Bernardić je najavio da će SDP predložiti donošenje cjelovitog rješenja za status kulture kroz politički konsenzus. SDP smatra da se Gradski ured za kulturu treba izdvojiti, ali pod jasnim uvjetima što to znači za djelatnike u kulturi i status kulturnih institucija, jer je trenutno kultura u Zagrebu "spala na najniže grane". Bernardić je podržao udrugu Promo koja je upozorila da se gradska sredstva za kulturu ne raspoređuju pravedno jer nitko tko ne organizira koncerte klasične glazbe i jazza ne može dobiti taj novac, ocjenivši kako se ta udruga zalaže za transparentno trošenje svake proračunske kune.

Na upit da komentira odnos snaga u Gradskoj skupštini nakon raspada vladajuće kolacije, Bernardić je rekao da se SDP zalaže za transparentnu, efikasnu i kvalitetnu gradsku vlast u kojoj nema trgovačkih i interesnih koalicija jer takve koalicije traju samo dok ih veže zajednički interes, i to obično na štetu Zagrepčana.