c S
Dnevne novosti

Istraživanje: Lokalnim zajednicama nedostaje aktivnost za pokretanje gospodarstva

02.04.2015 07:02 ZAGREB, 1. travnja 2015. (Hina), Etnografsko i sociološko istraživanje provedeno u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji pokazalo je kako unatoč prirodnim ljepotama ovom području nedostaje aktivnost lokalnih zajednica za pokretanje gospodarstva, a većina ispitanika krivcima smatra političare. 
Rečeno je to u "Kući ljudskih prava" gdje je u srijedu predstavljen projekt "Djelujemo lokalno, ali jasno, kompetentno i glasno" koji je započeo u veljači 2014. uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Podizanje razine znanja i vještina lokalnih organizacija civilnoga društva da nastupaju ravnopravno u stvaranju i implementaciji politika, te javno zagovaraju i utječu na uspostavu održivog i kvalitetnog procesa zapošljavanja, cilj je projekta koji je organizirala udruga B.a.B.e..

Socijalno uključivanje nezaposlenih mladih osoba, žena srednje dobi i osoba s invaliditetom goruće je pitanje, istaknuto je na konferenciji na novinare. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku od ukupnog broja nezaposlenih 20 posto je žena, osobe s invaliditetom imaju ogromne prepreke pri zapošljavanju, a prema Eurostatovim podacima 50 posto mladih do 25 godina nema posao. Zapošljavanju socijalno isključenih osoba u njihovim sredinama treba najozbiljnije pristupiti, rekla je Željka Jelavić, viša kustosica Etnografskog muzeja. "Dugotrajno nezaposlene osobe mogu zadobiti emocionalne ali i fizičke poremećaje, društveno su izolirane, a iz istih razloga teže sklapaju prijateljstva", dodala je.

Mladi teško nalaze posao jer poslodavci traže iskustvo, dok ga sami ne žele omogućiti, a osobe s invaliditetom kao i žene srednjih godina društveno su diskriminirane. Na predstavljanju projekta prezentirane su provedene edukativne radionice, kampanje i primjeri dobre prakse uz pomoć lokalnih organizacija civilnoga društva. Martin Mrša, član udruge mladi u EU, dodao je da su projektom predstavljene uspješne inovativne ideje mladih za samozapošljavanje, kao i program učinkovitog socijalnog poduzetništva koji je održan na Sajmu kreativnih ideja, na kojem je prezentiran 3D printer. Kao dodatni problem manjih lokalnih zajednica istaknut je i loš protok informacija. Ovim projektom udruge žele povećati prepoznatljivosti lokalnih organizacija civilnoga društva i ojačati njihov utjecaj na donošenje odluka, te promicanje zapošljavanja, socijalne uključenosti, poboljšanje kvalitete života i osnaživanje ranjivih društvenih skupina. Projekt je provela udruga B.a.B.e. u partnerstvu s lokalnim udrugama Legalina, Gračac i Mladi u EU, Šibenik, uz doprinos lokalnih organizacija civilnog društva Knina, Šibenika, Gračaca, Obrovca i Zadra.