c S
Dnevne novosti

Za Andreu Zlatar dva postupka za sukob interesa, za Mornara jedan

03.04.2015 07:30 ZAGREB, 2. travnja 2015. (Hina), Među 19 predmeta koje je na sjednici u četvrtak razmatralo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa osam se odnosilo na sadašnje ili bivše ministre, a prednjačila je bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je prijavljena u tri slučaja od kojih je za dva - davanje novčane potpore medijskom portalu "Telegraf" Drage Pilsela i imenovanje ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva u Osijeku - Povjerenstvo odlučilo pokrenuti postupak, dok je za slučaj HAVC-a utvrdilo da sukoba interesa nije bilo. 
Povjerenstvo je na dnevni red naknadno uvrstilo i 13 prijava za sukob interesa bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koje je poslala ista osoba i zaključilo da po njima neće postupati. Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak i za ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara zbog službenog puta u Koreju jer nije razvidno tko ga je pozvao i tko je platio troškove, da li kompanija Samsung ili njegovo ministarstvo, a nije našlo elemenata za pokretanje postupaka protiv ministara Ivana Vrdoljaka i Mihaela Zmajlovića te bivšeg ministra Željka Jovanovića.  

Slučaj "Telegraf" i HDA Osijek bivše ministrice Zlatar Razmatrajući prijavu protiv bivše ministrice kulture Andree Zlatar vezano za slučaj medijskog portala "Telegraf" Povjerenstvo je prikupilo dokumentaciju iz koje je razvidno da taj portal nije dobio dovoljno bodova na natječaju Ministarstva kulture iz lipnja 2014. o dodjeli 2,9 milijuna kuna potpora za medijske projekte. O projektima je odlučivala komisija, a nakon što njegov nije prošao, Drago Pilsel se pismom obratio ministrici Zlatar i zamolio je da na temelju diskrecijskog prava dodijeli potporu "jer taj portal to zaslužuje". Ministrica nakon tog pisma povećava iznos sredstava za 70.000 kuna i daje ih "Telegrafu". Time je promijenila uvjete natječaja, zaobišla odluku natječajne komisije i samovoljno odlučila dodjeliti potporu jednom medijskom projektu. Povjerenstvo će utvrditi tko su bili ostali koji nisu prošli na natječaju. U anonimnoj se prijavi, uz ostalo, postavlja pitanje je li taj javni novac otišao za privatni interes jer je ministrica u bliskim odnosima s tadašnjim predsjednikom države Ivom Josipovićem kojem je Pilsel bio savjetnik. Također se podsjeća da je HNS dao potporu Ivi Josipoviću, a ministrica privatno donirala novac za njegovu predsjedničku kampanju.

Drugi slučaj za koji je Povjerenstvo protiv nje pokrenulo postupak je imenovanje ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku. Nakon tri rješenja Upravnog suda kojima se poništavaju njezine odluke, ustrajala je na imenovanju ravnatelja unatoč tome što nije zadovoljavao natječajne kriterije o položenom stručnom ispitu iz arhivske struke i objavljenih radova.

Povjerenstvo nije našlo sukob interesa kod Zmajlovića, Vrdoljaka i Jovanovića

Povjerenstvo je utvrdilo da ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nije bio u sukobu interesa zbog imenovanja Borisa Raka za direktora Motela Plitvice d.o.o. za kojeg se u prijavi tvrdi da je blizak Zmajlovićevoj obitelji. U tom poduzeću država ima udio, ministar je Raka, koji je imao sve uvjete za to mjesto, preporučio, a izabrala ga je čitava skupština i sukoba interesa nije bilo. Za ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka Povjerenstvo je također utvrdilo da nije u sukobu interesa vezano za poslove tvrtke njegove supruge koja se bavi energijom, kao ni za solarni sustav koji je postavio na krovu zgrade u kojoj živi. Za to postavljanje treba imati suglasnost svih stanara, a utvrđivanje toga nije u nadležnosti Povjerenstva.

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović nije bio u sukobu interesa kada je, dok je bio ministar znanosti, obrazovanja i sporta dao dopusnicu za znanstveno istraživačku djelatnost Talasoterapiji iz Opatije, a potom na natječaju Medicinskog fakulteta u Osijeku dobio mjesto docenta u Talasoterapiji, koja je inače u satavu toga fakulteta. Povjerenstvo je obrazložilo da ministar tehnički daje dopusnice nakon što to odobri Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Također nije ni zasnovao radni odnos, niti ga je stavio u mirovanje dok je bio ministar.

Za zastupnika Gordana Jandrokovića (HDZ) još se čeka potvrda je li upravljačka prava u privatnoj tvrtki dok je bio ministar vanjskih poslova prenio na svog oca, što zakon ne dozvoljava. O slučaju u kojem se našao Povjerenstvo smatra da zakonske odredbe o prenošenju upravljačkih prava dužnosnika treba precizirati jer po važećim propisima ta se prava ne mogu prenijeti na članove obitelji, dok vlasništvo može. Povjerenstvo će predložiti da se ta zakonska odredba preciznije riješi. Dodatna dokumentacija čeka se i za zastupnika Darka Milinovića koji je prijavljen da je službenim automobil Ličko-senjske županije odlazio na saborske sjednice, no izgleda da mu je to omogućeno županijskim pravilnikom.

Povjerenstvo smatra da je načelnik Općine Primošten Stipe Petrina bio u sukobu interesa i predlaže otvaranje postupka zato što je kao lokalni dužnosnik zahtijevao da mu šibensko poduzeće "Vodovod i odvodnja" isplati 55 tisuća kuna naknade za članstvo u upravnom odboru tog poduzeća (od 2009.-2011), koje je u vlasništvu grada, a u koje je imenovan kao gradski vijećnik. Novac mu je isplaćen, a potom Povjerenstvu upućen zahtjev u vezi sukoba interesa.

U prijavama za bivšeg predsjednika Ivu Josipovića se uz ostalo navodi da zbog "svojih političkih stavova, koji nisu u interesu hrvatske države, nije bio dostojan kandidirati se za hrvatskog predsjednika, da nije smio predlagati ustavne promjene te da bi Državno izborno povjerenstvo trebalo poništiti njegovu kandidaturu". Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković rekla je da je Povjerenstvo razmotrilo sve dostavljene prijave i da ne nalazi elemenata za pokretanje postupka.