c S
Dnevne novosti

Grabar-Kitarović drži da Nikolić želi jačanje odnosa Hrvatske i Srbije

03.04.2015 07:45 ZAGREB, 2. travnja 2015. (Hina), Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću na njegovu najoštriju osudu spaljivanja hrvatske zastave u Beogradu porukom u četvrtak u kojoj je rekla kako prepoznaje Nikolićevu iskrenu želju za jačanjem međudržavnih odnosa.
"Prepoznajem Vašu iskrenu želju jačati naše dobrosusjedske odnose i u našim međudržavnim odnosima nadići svakojake incidentne situacije", stoji u poruci Grabar-Kitarović koju je u njezino ime svome srbijanskom kolegi, veleposlaniku Ivanu Mrkiću, prenio savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku Dario Mihelin, priopćeno je iz ureda predsjednice.

Poruka hrvatske predsjednice uslijedila je nakon što je Nikolić, također u osobnoj poruci, izrazio gnušanje zbog omalovažavanja državnog simbola Hrvatske, a u povodu incidenta u srijedu kada je optuženi ratni zločinac i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u Beogradu zapalio hrvatsku zastavu.

"Kao predsjednici država imamo osobitu odgovornost za sveukupno ozračje u odnosima i moja je nada da ćemo zajedničkim djelovanjem dodatno potaknuti rad vlada naših dviju država kako bi se konačno zatvorila neka od poglavlja iz nedavne prošlosti koja, čvrsto držim, treba riješiti među susjedima koji se okreću zajedničkoj europskoj budućnosti", stoji u poruci Grabar-Kitarović srbijanskome predsjedniku. "U tom bih smislu željela da naš budući susret donese istinski iskorak u našim odnosima čemu, sigurna sam, oboje težimo", istaknula je hrvatska predsjednica.