c S
Dnevne novosti

Vlada: Povećane naknade za predaju vozila na reciklažu

10.04.2015 07:10 ZAGREB, 9. travnja 2015. (Hina), Vlada je u četvrtak izmijenila naknade u sustavima gospodarenja otpadnim vozilima i otpadnim gumama, među ostalim povećane su naknade za predaju vozila na reciklažu, a to će, istaknuo je na sjednici ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, na godišnjoj razini smanjiti parafiskalne namete za 25 milijuna kuna.

Vladinom odlukom ukida se naknada obrađivaču odnosno reciklažerima otpadnih vozila, a smanjuje se ulazna naknada koja se plaća prilikom uvoza vozila u Hrvatskoj s 85 lipa po kilogramu na 60 lipa po kilogramu. Naknada, pak, posjednicima otpadnih vozila koji ih predaju na reciklažu povećana je na jedinstvenu jednu kunu po kilogramu. Do sada je, naime, naknada iznosila 10 lipa po kilogramu za vozilo za koje je posjednik pozvao sakupljača i 40 lipa za vozilo koje je posjednik sam predao. Građani koji predaju otpadno vozilo tako će dobiti puno veću naknadu i to za 800 do tisuću kuna, objašnjava Zmajlović. "Na taj ih način motiviramo da otpadno vozilo predaju ovlaštenom sakupljaču kako bi ono završilo u legalnom toku reciklaže", dodao je.

Na godišnjoj će se razini na taj način parafiskalni nameti smanjiti za 25 milijuna kuna, a kranji je cilj da se ti nameti smanje za 80 milijuna kuna, ističe Zmajlović. Ukinuta je i naknada sakupljaču za skladištenje, razvrstavanje i utovar otpadnih guma, a smanjene su naknada oporabitelju otpadnih guma, naknada za prijevoz otpadnih guma, te naknade za gospodarenje otpadnim gumama.