c S
Dnevne novosti

Bauk: U našem mandatu 2500 ljudi manje u državnoj službi

16.04.2015 07:11 ZAGREB, 15. travnja 2015.(Hina), Ministar uprave Arsen Bauk pohvalio se u saborskom aktualnom prijepodnevu da je u mandatu sadašnje Vlade broj državnih službenika i namještenika smanjen za više od 2500.
Krajem prosinca 2011. godine, kada je sadašnja Vlada preuzela vlast, bilo je zaposleno 55.312 državnih službenika i namještenika, a prvog dana ove godine zaposleno je njih 52.747, dakle 2565 manje, odgovorio je Bauk SDP-ovu zastupniku Marinu Jurjeviću. Izloženi smo optužbama oporbe da se u državnoj službi gomilaju stranački podobnici, odnosno uhljebi, objasnio je Jurjević i zatražio podatke od Bauka.

Ministar precizira da je najveće smanjene (812 ljudi) bilo u MORH-u, potom u MUP-u (565), pa u Ministarstvu financija (424), te u uredima državne uprave u županijama (284). Tijekom ove godine bit će zaposleno nešto državnih službenika, razlika će biti nešto manja, ali će ostati preko 2300, obećao je Bauk. Ustvrdio je i kako se brojem zaposlenika uvijek manipulira, a podaci prikazuju krivo. Primjerice, lani je ukinut Državni inspektorat a njegovi službenici su prešli u razna ministarstva, nakon čega je izašao podatak da je broj službenika po ministarstvima povećan za 800, kaže Bauk.

Također je pojasnio da su u broju od 52.747 službenika zaposleni u državnim tijelima, upravnoj organizaciji, Vladinim uredima i stručnim službama, DIP-u, Uredu predsjednice itd. Jurjević uzvraća da bi, što se tiče predsjednice Republike, volio da "osim što se smanjuje broj jelena na Pantovčaku, tamo počne smanjivati broj službenika, a ne da se povrh toga pokušavaju i predsjednici drugih stranaka pretvoriti u službenike". "Što se tiče SDP-a, mi ćemo do kraja braniti ustavni poredak i taj film neće gledati", poručio je SDP-ov zastupnik.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš istaknula je dobre rezultate obnove u istočnoj Slavoniji, koju je prije godinu dana pogodila katastrofalna poplava. Od 2.100 objekata u obnovi, sa jučerašnjim je danom bilo obnovljeno 1.513 objekata, u funkciji su svi objekti javne namjene, kao što su škole, zdravstvene ustanove itd. Ostalo će, kaže, biti gotovo ovisno o vremenskim prilikama. S jučerašnjim danom, predano je 60 milijuna kuna građanima koji su sami obnavljali kuće. Tamo gdje je država to činila, 264 milijuna kuna smo utrošili na obnovu i očekujemo trošak još negdje oko 100 milijuna kuna, kaže ministrica.

Vlada, odnosno MORH, želi i hoće pomoći Brodarskom institutu, ali i Institut mora napraviti određene stvari, npr. biznis plan unutar kuće, odgovorio je ministar obrane Ante Kotromanović HDZ-ovu Željku Reineru koji je upozorio na odlazak stručnjaka iz Instituta zbog sve lošijih radnih uvjeta, neulaganje u opremu, te upitao hoće li Vlada dozvoliti da ta institucija propadne kao i Imunološki zavod. Ministarstvo obrane nije odgovorno za rad Brodarskog instituta, odnosno najmanje je odgovorno od svih ministarstva, ali imamo volju pomoći im, rekao je Kotromanović.