c S
Dnevne novosti

HSP AS: reformirati porezni sustav kroz smanjenje PDV-a na 20 posto

04.05.2015 07:30 ZAGREB, 3. svibnja 2015. (Hina), HSP dr. Ante Starčević će početkom lipnja javnosti predstaviti 15 teza za razvoj gospodarstva, koje će ta stranka zastupati unutar Domoljubne koalicije (HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, HDS i ZDS), među kojima je i smanjenje stope PDV-a na 20 posto te osnivanje domaćih razvojnih banaka. 
HSP AS je u nedjelju priopćio kako stranka zastupa stav da se budućnost Hrvatske može razvijati u zajednici samostalnih zemalja Europske Unije i Sjeverne Amerike, što je, kažu, u skladu s hrvatskim povijesnim i kulturnim nasljeđem, ali i voljom hrvatskog naroda. U tom smjeru cilj je, dodaju, ostvariti uvjete da Hrvatska uđe u euro zonu. Prvi korak u oporavku "devastiranog hrvatskog gospodarstva" vide kroz visoku razinu iskorištavanja sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova EU, do dostupnih 11 milijardi eura koje Hrvatskoj stoje na raspolaganju do 2020. godine.

U cilju bržeg oporavka gospodarstva HSP AS će se zalagati za reformu poreznog sustava kroz smanjenje stope PDV-a na 20 posto te raspodjelu poreza na dohodak na stope od 5, 10 i 20 posto, čime će se porezno rasteretiti poslodavce, ali i omogućiti veće neto prihode radnicima. Stranka će zastupati i osnivanje domaćih razvojnih banaka, kako bi domaće gospodarstvo dobilo i financijsku podršku za razvoj i realizaciju domaćih ideja. Tražit će i redefiniranje uloge komercijalnih banaka po pitanju potrošačkog kreditiranja, "koje su u posljednjih 15 godina s alatom 'valutna klauzula' hrvatski narod dovele do dužničkog ropstva".

U HSP AS navode kako je za osiguranje većih stranih ulaganja neophodna izgradnja pravednog pravnog sustava i beskompromisna borba protiv korupcije, dok na provedbu stvarne decentralizacije gledaju kao na nužni korak za opstanak države i njezin ravnomjerni razvoj. Stranka će u tom smislu zastupati javnu uprave kroz prenošenje dijela nadležnosti središnje države na županije te na gradove i općine, čime će se, kažu, optimizirati troškovi i povećati efikasnost središnje državne uprave. Neophodnim drže reviziju djelovanja sustava kako bi se eliminirala preklapanja u nadležnostima i ubrzali administrativni procesi, a što bi dovelo do revidiranja broja ministarstava i agencija.

Iz HSP AS najavljuju i kako će tražiti dodatna ulaganja u turističku ponudu na obali i kopnu, kao i pozicioniranje u poljoprivrednoj proizvodnji kroz načelo "Kvaliteta ispred kvantitete. Bio proizvod = HRVATSKI proizvod". Kako bi povećali razinu konkurentnosti podržavat će ulaganje u infrastrukturu, prometnu povezanost, izgradnju luka na Jadranu, realizaciju projekta "Zagreb na Savi" te izgradnju kanala Dunav-Sava. Tražit će da se upravljanje postojećim infrastrukturnim potencijalima upravlja po tržišnim načelima, te inzistirati na privatizaciji tvrtki u državnom vlasništvu koje nisu od strateškog nacionalnog interesa.

Dugoročnu održivost navedenih principa HSP AS će, navode u priopćenju, osigurati kroz zastupanje ulaganja u digitalizaciju znanosti i obrazovanja te povećanjem udjela dobivanja energije iz obnovljivih izvora na 25 posto do 2025. godine. S ciljem demografskog razvoja HSP AS će se zalagati i za redefiniranje položaja osoba starijih od 65 godina s ciljem pojednostavljenog zapošljavanja. U HSP AS kažu i kako je potporu njihovom programu, koji će predstaviti predsjednik stranačkog Odbora za gospodarstvo Dragan Čarapina, dao i njemački CDU preko Otta Bernhardta, jednog od savjetnika njemačke kancelarke Angele Merkel koji je recenzirao postavljene teze.