c S
Dnevne novosti

Pusić u Bagdadu o borbi protiv terorizma i pravima žena

05.05.2015 07:00 ZAGREB, 4. svibnja 2015. (Hina), Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održala je niz sastanaka u ponedjeljak u Bagdadu na kojima je s iračkim dužnosnicima razgovarala o bilateralnim odnosima, borbi protiv terorizma te ženskim pitanjima, priopćio je MVEP. 
Sastanak Pusić i ministra obrane Haleda al-Obeidija bio je usredotočen na stanje u Iraku i borbu protiv terorizma. Ministar je rekao da mu je drago vidjeti interes Europske unije, odnosno zemalja članica, za stanje u Iraku te da vjeruje kako sada svi vide koliko je važna borba protiv terorizma. "Ključno je uništiti ideologiju terorizma koja prijeti cijelom svijetu" rekao je al-Obeidi zahvaljujući Hrvatskoj na pomoći i doprinosu toj borbi. Iraku je također potrebna pomoć u izgradnji gradova uništenih sukobima, rekao je ministar obrane. "Važna nam je suradnja s Irakom i to na nekoliko razina: bilateralnoj, zatim suradnji kroz EU mehanizme te u borbi protiv terorizma", naglasila je ministrica Pusić. "Mi, Hrvatska i Irak, dijelimo isto susjedstvo, put od Zagreba do Bagdada zračnom linijom traje tri sata", istaknula je ona govoreći o važnosti suradnje dviju zemalja.

Ministrica se sastala i s iračkom ministricom za ženska pitanja Bajan Nuri koja joj je rekla da Irak radi na posebnoj strategiji i planu za ženska pitanja, među kojima je strategija protiv nasilja kao zatim i ona vezana uz rezoluciju UN-a 1325. Također se radi na poboljšanju obrazovanja za žene, zatim na pitanju zdravstvenog osiguranja žena te na poticanju poduzetništva za žene. Rekla je da postoji i specijalni program za žene na ruralnom području, koje je siromašnije, i gdje ženama i djevojčicama nije dostupno obrazovanje, što se pokušava promijeniti u suradnji s agencijama UN-a. Ključno je da žene budu na pozicijama na kojima se donose odluke, istaknula je ministrica Nouri. Ministrica Pusić složila se kako je vrlo važno podići svijest o problemu seksualnog nasilja u ratu te podsjetila na prošlogodišnju konferenciju u Londonu, kao i na inicijativu potvrđenu tijekom Opće skupštine UN-a, a u koju je i Hrvatska aktivno uključena. Izvijestila je da je Hrvatska nedavno donijela zakon o žrtvama seksualnog nasilja u ratu, koji će obeštetiti žrtve, ali i osuditi počinitelje jer oni ne smiju proći nekažnjeno. Pusić večeras putuje iz Bagdada u Erbil gdje će se susresti s dužnosnicima pokrajinske vlade Kurdistana.