c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: zakon o protuminskom djelovanju veliko razočaranje

07.05.2015 07:35 ZAGREB, 6. svibnja 2015. (Hina), Saborska oporba obrušila se u srijedu na prijedlog zakona o protuminskom djelovanju, tvrdeći u raspravi u Hrvatskom saboru da je pun proturječja i nesuvislosti te jedno "veliko razočarenje", a postavljeno je i pitanje čemu služi Vladin Ured za razminiranje.

Zakon je "veliko razočaranje", služi jedino tome da se administrativnim putem dosegne cilj i 2019. proglasi Hrvatska bez mina, ustvrdio je Mladen Novak (Klub nezavisnih ljevičara). Dodaje kako zakon omogućuje da se za tehnički izvid angažiraju i privatne tvrtke, ali da one neće snositi nikakvu odgovornost ako se na površini koju su obradile, naknadno pronađu eksplozivna sredstva. Sustav tržišnog natjecanja i rušenja cijena, kaže, doveo je do toga da ispada jeftinije razminirati kvadrat površine, nego pokositi kvadrat trave. "Takva djelatnost se nikada nije smjela dati u privatne ruke, država je morala uvijek imati nadzor nad tim”, smatra Novak.

HDZ-ov zastupnik Zvonko Milas mišljenja je da se zakonom želi ubrzati proces razminiranja, no pita se kako ubrzati posao i postići sigurnost. To je nemoguće bez puno više novca, kaže Milas koji se osvrnuo i na rad Vladina Ureda za razminiranje, pitajući se čemu služi, koji je propis donio. Moj prijedlog je - ukinuti taj Ured, rekao je Milas.

Reformist Petar Baranović problematizira zakonsku odredbu da se potencijalno sumnjiva minska područja eliminiraju kao takva, nakon što se istraži samo jedan posto područja. Njemu je, poručuje, to neshvatljivo. Baranovićev ističe da zakon stručnjake Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) stavlja u manje bitnu poziciju, te upozorava da je marginalizacija ljudi s iskustvom vrlo opasna. Ne radi se o nikakvog marginalizaciji, nego o tome da se oni usmjeravaju na osnovnu namjenu, a to je stručni nadzor, uzvratio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković.

I HDZ-ov Josip Đakić drži da zakon namjerava zaobići stručnjake, te naglašava da je - manjkav, neprovediv i nedosljedan. Jasno se vidi da se ukida certifikat HCR-a kao pravne osobe koja treba ustanoviti imaju li tvrtke sredstva, ljude i sve što im treba za uklanjanje mina, kaže Đakić. "Dolazi se do saznanja da se svaka firma, pa i drvno prerađivačka, može javiti na natječaj za razminiranje", upozorio je Đakić. Smatra da se zakonom želi pogodovati nekome tko nema uvjete za takav rad. Đakić također upozorava da je previše stradalih u razminiranju i od mina, rekavši da je od 1996. do 2014. stradalo 486 osoba, od čega 163 smrtno. Broj žrtava smanjuje se iz godine u godinu, zadnje stradavanje djece bilo je 2004., odgovorio je SDP-ov Alen Prelec, koji hvali zakon, te kaže da se njime ukidaju nepotrebne administrativne barijere, pojednostavljuje sustav protuminskog djelovanja.