c S
Dnevne novosti

Tjedan u Europskoj uniji

11.05.2015 07:05 BRUXELLES, 10. svibnja 2015. (Hina), ovoga tjedna Europska komisija prihvatit će Europski program o migracijama, ministri financija eurozone ponovno će raspravljati o Grčkoj, a očekuje se i moguća odluka Komisije u vezi s postupkom makroekonomskih neravnoteža u Hrvatskoj i Francuskoj.

Iako Komisija još nije službeno najavila, moguće je da će u srijedu donijeti ocjenu nacionalnih reformskih programa zemalja članica. Komisija je ranije utvrdila da u pet zemalja članica (Hrvatska, Bugarska, Francuska, Italija i Portugal) postoje prekomjerne makroekonomske neravnoteže, s tim da bi se protiv Hrvatske i Francuske mogao pokrenuti korektivni postupak za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža ako Komisija ocijeni nedovoljno ambicioznim mjere koje su te dvije zemlje najavile u svojim reformskim nacionalnim programima.

Komisija je najavila da će u srijedu usvojiti Europski program o migracijama, u kojem će iznijeti načela i akcijske mjere u tom području za razdoblje od 2015. do 2020. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncer uvrstio je pitanje migracija među 10 svojih političkih prioriteta. Migracijska politika EU-a trebala bi počivati na četiri stupa: snažnoj zajedničkoj politici azila, borbi protiv krijumčarenja ljudi i nezakonitih migracija, upravljaju vanjskim granicama i novoj politici prema legalnim migracijama.

Ministri financija eurozone u ponedjeljak će ponovno raspravljati o pregovorima koje Grčka vodi s međunarodnim vjerovnicima o reformama koje treba provesti u zamjenu za sljedeću tranšu financijske pomoći, ali, po svemu sudeći, dogovor još nije na vidiku. Sada se ponovno spominje novi rok do kada bi se Grčka trebala usuglasiti s partnerima u eurozoni oko preciznog popisa reformskih mjera koje treba provesti u zamjenu za nastavak financijske pomoći. Najprije se govorilo o drugoj polovici travnja, zatim o 11. svibnja, a sada se govori da bi se dogovor na tehničkoj razini mogao postići početkom lipnja. Sadašnji, drugi program financijske pomoći Grčkoj istječe krajem lipnja. U tom programu predviđena je još jedna tranša od 7,2 milijarde eura koje Grčka može dobiti u zamjenu za reforme. Od uspostave nove grčke vlade koju je formirala radikalno lijeva stranka Siriza pregovori se vode oko dovršetka drugog financijskog programa, a o trećem se nije ni počelo razgovarati. U eurozoni ističu da je uspješan završetak drugog financijskog programa osnova za raspravu o trećem programu.

U utorak se ministrima financija eurozone pridružuju njihove kolege iz svih zemalja članica na sastanku Vijeća za ekonomiju i financije (ECOFIN). U ponedjeljak će se u Europskom parlamentu, pred posebnim odborom osnovanim radi istrage afere Luxleaks, u kojoj su luskemburške vlasti pogodovale velikim multinacionalnim kompanijama kako bi platile što manji porez, biti saslušani novinari koji su sudjelovali u otkrivanju te afere.

Također u ponedjeljak, Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta raspravljat će o prijedlogu rezolucije o odnosima s Rusijom. Zastupnici bi u rezoluciji trebali navesti uvjete koje bi Rusija trebala ispuniti radi poboljšanja odnosa s Europskom unijom nakon nezakonite aneksije Krima i ruske uloge u ratu u Ukrajini.