c S
Dnevne novosti

Zagreb: Održana proslava Dana Europe "Okusi i zvuci Europe"

11.05.2015 07:00 ZAGREB, 9. svibnja 2015. (Hina), Europska unija je kuća svih nas, svih zemalja koje su u njoj, a ima još nekoliko stanara za koje se nadamo da će se pridružiti u godinama koje su pred nama, rekla je u subotu u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na proslavi Dana Europe. 
Tema ovogodišnje proslave, koja se održava na Europskom trgu, bili su okusi i zvuci Europe, odnosno gastronomska i kulturna ponuda zemalja članica EU-a. Svojim prepoznatljivim jelima predstavilo se 17 europskih zemalja, među kojima i Hrvatska, a mnoge od njih imale su i prigodne kulturno-umjetničke točke. "Još prije dvije godine Hrvatska nije bila punopravna članica, a danas se osjećamo kao da smo oduvijek u Europi", rekla je ministrica Pusić okupljenim građanima. Istaknula je kako svi zajedno trebamo uživati u činjenici da si je pobjedom nad fašizmom Europa zajamčila mir, da je radom na svojim društvima i institucijama zajamčila stabilnost, te da je različitim kulturama zajamčila raznolikost i bogatstvo. Kao što je i počela, ministrica Pusić kratko je obraćanje s pozornice na Europskom trgu završila čestitkom za Dan Europe i 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom, nazvavši je "zajedničkom europskom vrijednošću i zalogom trajnog mira".

Nazočnima se kratko obratio i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, podsjetivši da se danas obilježava 65. obljetnica nastanka Europske povelje, koja je tada bila samo ideja tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana, a danas je zahvaljujući građanima Europe lijepa stvarnost. Također je napomenuo kako Europa živi u različitosti koja je ne razdvaja nego nadopunjuje. U sklopu proslave sa zainteresiranim građanima razgovarali su hrvatski zastupnici u europskom parlamentu Andrej Plenković, Tonino Picula, Ivana Maletić i Davor Škrlec.