c S
Dnevne novosti

EU razmatra sustav obveznog premještanja izbjeglica po zemljama

12.05.2015 07:00 BRUXELLES, 11. svibnja 2015. (Hina/Reuters), Europska komisija namjerava do kraja godine donijeti zakone koji bi zemlje članice EU obvezivali da podijele teret prihvata imigranata, s obvezujućim kvotama utemeljenim na kriterijima kao što su gospodarska moć i broj stanovnika.
Komisija će do kraja mjeseca od članica zatražiti i potporu za premještanje već pristiglih izbjeglica. Strategija relokacije dio je većeg paketa zakona o migracijama, većinom na zahtjev Italije i drugih zemalja s juga EU-a kako bi dobile pomoć u rješavanju problema tisuća migranata koji morem stižu u Europu iz sjeverne Afrike. Prijedlozi, koji će službeno biti objavljeni u srijedu, a Reuters je na uvid dobio njihov nacrt, dobili su potporu Francuske i nekih drugih zemalja članica, ali će za njihovo usvajanje biti potrebna potpora svih 28 zemalja, što je daleko od izvjesnog. Već ih je dosad kritizirala grupacija u Europskom parlamentu okupljena oko britanskih konzervativaca Davida Camerona, koji su upravo osvojili novi petogodišnji mandat na vlasti, a mađarski premijer Viktor Orban nazvao ih je "ludim".

Kriteriji za premještaj izbjeglica bit će gospodarstvo pojedine zemlje, broj stanovnika, stopa nezaposlenosti i broj dosadašnjih tražitelja azila. Prošle je godine azil u EU tražilo rekordnih 600 tisuća ljudi. EK kaže kako želi smanjiti poticaje ljudima da dolaze u Europu i uhvati se ukoštac s bandama krijumčara ljudima, pa i operacijama uništavanja njihovih plovila. Do kraja mjeseca komisija će predložiti i shemu premještanja na području cijele Unije koja bi ponudila mogućnost dolaska budućim imigrantima koji sad žive izvan EU. UNHCR je predložio da EU ponudi prihvat 20 tisuća takvih useljenika godišnje do 2020. Zakonskim prijedlozima do kraja godine također će se nastojati privući stručne migrante kako bi se spriječio predviđeni manjak radne snage.