c S
Dnevne novosti

Sindikati i udruge prikupljat će potpise za referendum protiv Zakona o referendumu

19.05.2015 07:39 ZAGREB, 18. svibnja 2015. (Hina), Inicijativa 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva pokrenut će 30. svibnja prikupljanje potpisa za novi referendum, ovoga puta protiv novog Zakona o referendumu, a građanima će biti predložena dva referendumska pitanja koja su u ponedjeljak na konferenciji na novinare predstavili koordinator inicijative Željko Stipić i ustavno-pravni stručnjaci sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Robert Podolnjak i Đorđe Gardašević. 
Stipić je ustvrdio da inicijativa tom akcijom želi spasiti referendum "od onih koji ga opasno ugrožavaju" i olakšati njegovo organiziranje. Stoga svoja referendumska pitanja objavljuju znatno prije zakonske obaveze, jer žele dati priliku svima, a osobito sucima Ustavnog suda, da se na vrijeme očituju ako nešto nije u redu s pitanjima. Građani će na jednom mjestu moći dati dva potpisa za dva pitanja koja će biti na listama različite boje. Prvo referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za prijedlog da se članak 87,. stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmijeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to traži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj". Drugo pitanje glasi: "Jeste li za prijedlog da se članak 8c, stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje".

Upozorivši kako je normativni okvir vezan uz referendum u Ustavu i zakonu vrlo loš, Podolnjak je pojasnio da sindikati i nevladine udruge svojom inicijativom žele pokrenuti dvostruki referendum, jer će se odvojeno prikupljati potpisi za dva odvojena referendumska pitanja. Naglasio je kako je inicijativa da se broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma smanji na 200.000 u skladu sa smjernicama Venecijanske komisije i češće je prisutan u ustavima drugih država, nego sadašnjih 10 posto od ukupnog broja birača. Ako prođe referendumska inicijativa sindikata i udruga, Hrvatska bi po broju potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma, od oko pet posto birača, bila u sredini među zemljama EU-a. Podolnjak je kazao da se drugo pitanje odnosi na izmjenu postojećeg Zakona o referendumu, kako bi se ubuduće potpisi prikupljali na javnim mjestima koja su za to prikladna i gdje je inače moguće javno okupljanje. Tim zahtjevom, naglasio je, žele uskratiti arbitrarno pravo predstavničkim tijelima lokalne samouprave i gradonačelnicima da samovoljno, kao do sada, odlučuju hoće li odobriti veći ili manji broj mjesta za prikupljanje potpisa. Pravo je građana da odlučuju na kojim će javnim mjestima, koja su prikladna za okupljanje, prikupljati potpise za referendum.

Gardašević je rekao da se ne radi o cjelovitoj promjeni referendumske pravne inicijative pa i dalje ostaje puno stvari koje bi pod hitno trebalo riješiti i regulirati. "Ako se to ne desi, suočeni smo s prilično nezavidnom situacijom pravnog kaosa koji je do sada, uspješno ili manje uspješno, rješavao Ustavni sud", upozorio je. Također, vrlo bitnim smatra rješavanje problema o kojim pitanjima se na referendumu ne može odlučivati.