c S
Dnevne novosti

Udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja prijavila Ministarstvo zdravlja Europskoj komisiji

19.05.2015 07:35 ZAGREB, 18. svibnja 2015. (Hina), Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ) podnijela je Europskoj komisiji prijavu protiv Ministarstva zdravlja zbog kršenja EU direktive o izloženosti radnika elektromagnetskom zračenju, jer su novim Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja drastično povećane granice dozvoljenog zračenja. 
HUZEZ u priopćenju ističe kako se u EU Direktivi 35 iz 2013. godine navodi da države mogu zadržati postojeće ili donijeti za radnike povoljnjije odredbe od propisanih, te da Direktiva ne smije služiti kao opravdanje za nazadovanje u odnosu na trenutnu situaciju u svakoj državi članici EU. Ministarstvo zdravlja je, međutim, bitno unazadilo ranije važeće sigurnosne i zdravstvene standarde radnika izloženih zračenjima elektromagnetskih polja, tvrdi HUZEZ.

Tako je novim pravilnikom vrijednost profesionalne izloženosti radnika s prijašnjih 61 volta po metru povećala na 121 volt po metru. Uz to, ukinuto je dnevno ograničenje od najviše 8 sati izloženosti elektromagnetskim poljima i zamijenjeno s 40 sati tjedno, kaže predsjednik Udruge Stjepan Pezo. Napominje kako je Pravilnikom promijenjena i definicija područja povećane osjetljivosti u odnosu na raniji pravilnik pa je sada na područjima oko stambenih zgrada, škola i i vrtića dopuštena 2,5 puta viša razina zračenja mobilnih baznih stanica.