c S
Dnevne novosti

Hrvatska diskografska udruga usvojila Deklaraciju o zaštiti digitalnog tržišta hrvatske glazbe

26.05.2015 07:05 ZAGREB, 25. svibnja 2015. (Hina), Hrvatska diskografska udruga (HDU) usvojila je Deklaraciju o zaštiti digitalnog tržišta hrvatske glazbe kojom su diskografi u slučaju pokretanja bilo kakvih sudskih postupaka ili sličnih aktivnosti koji narušavaju daljnje uspostavljanje digitalnog glazbenog tržišta u Hrvatskoj, najavili povlačenje svih fonograma s izvedbama hrvatskih umjetnika izvođača te aktivno štićenje njihovih prava od eventualnog nelegalnog korištenja na Internetu. 
"Primarni cilj deklaracije je potaknuti izvođače da se unutar svoje udruge zauzmu za svoju budućnost i budućnost hrvatske glazbene industrije, te onemogućiti da se zbog pojedinačnih interesa ošteti cijela hrvatska digitalna glazbena industrija", priopćili su u ponedjeljak iz HDU-a. Povod deklaraciji je mišljenje koje je donijelo Vijeće stručnjaka Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo na zahtjev Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP), po kojem bi se naknade za prava koje su se izvođačima i autorima isplaćivale individualno, putem ugovora s diskografima, mogle naplaćivati i kolektivno putem predloženog cjenika, posredstvom HUZIP-a. Takovo mišljenje moglo bi dovesti u pitanje razvijeni poslovni model koji je standardna svjetska i europska praksa kod zaštite prava glazbenih zapisa na digitalnom tržištu. Mišljenje je presedan u europskom zakonodavstvu s kojim se usklađuje i hrvatsko zakonodavstvo, pa je stvorilo pravnu nesigurnost na tržištu, smatra HDU. Takvo što moglo bi dovesti u pitanje isplativost poslovanja digitalnih servisa poput Deezera i YouTubea u Hrvatskoj te ih primorati da počnu razmatrati opciju povlačenja s hrvatskog tržišta.

HDU ističe da nitko od korisnika, globalnih kompanija koji stoje iza servisa poput Deezera i Youtubea, nije obaviješten o tom postupku, zbog čega nisu mogli pravovremeno uputiti svoja detaljna očitovanja. "Prava na digitalnom tržištu dosad su se naplaćivala individualno, što znači da je svaki izvođač imao ugovor sa svojim diskografom koji bi ga plasirao na digitalne servise. Izvođač bi ostvarivao svoja prava u skladu s time koliko je puta puštena pjesma na digitalnim servisima", rečeno je Hini iz HDU-a. Cjenik koji je HUZIP predložio mogao bi dovesti do pokušaja dvostrukog naplaćivanja, odnosno da netko tko naplaćaju prava individualno to pokuša naplatiti i kolektivno, putem HUZIP-a. "To znači da bi jedan servis poput Deezera mogao dvaput isplaćivati naknadu za jednu te istu stvar, zbog čega bi se za svaku snimku vodili pravni sporovi koji bi pokazali da se izvođačima već isplaćuju prava za snimku.

Velikom servisu, kojem je Hrvatska malo tržište, takvi sporovi predstavljali bi preveliku komplikaciju, pa se mogao povući s tržišta", naglašava HDU. Povlačenje digitalnih servisa naštetilo bi cjelokupnom tržištu glazbe u Hrvatskoj i unazadilo njegov razvoj za sljedećih nekoliko godina. Takav scenarij ne bi samo utjecao na izvođače, koji bi izgubili naknade od digitalnih izvođenja njihovih uradaka i iznimno važan promocijski kanal, već i na diskografe i autore te krajnje korisnike usluga koji bi ostali bez mogućnosti legalnog uživanja u glazbi. "Glazba u digitalnom obliku preuzela je primat u svijetu, pa će tako ove godine prvi put na svjetskoj razini nadmašiti prihode od CD i vinil izdanja. Važno je da se i Hrvatska razvija u tom smjeru", zaključuju iz HDU-a.