c S
Dnevne novosti

Dan otvorenih vrata udruga: Prošle godine volontiralo 45.955 ljudi

28.05.2015 07:10 ZAGREB, 27. svibnja 2015. (Hina), Prema podacima Ministarstva socijalne politike i mladih, prošle je godine prijavljeno 45.955 volontera, što je za 15.000 više nego što ih je bilo 2013., te 1032 organizatora volontiranja, što je duplo više nego 2013. kada ih je bilo 671, istaknuto je na konferenciji "Udruge kao pokretači lokalnog razvoja" gdje je ocijenjeno da su te brojke veoma zadovoljavajuće. 
Prema podacima Ministarstva socijalne politike i mladih o volontiranju u 2014., ostvareno je blizu 2,6 milijuna volonterskih sati. "Kada radimo naizgled samo za korist udruga, dobivamo jedan efekt koji je osnažujući - izgrađujemo vlastite kompetencije kroz koje si stvaramo bolju poziciju kao ljudi, ali i na tržištu rada", istaknula je predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva Ivana Kordić na konferenciji u povodu Dana otvorenih vrata udruga 2015. Poručila je da su upravo volonteri ti koji mogu potaknuti bolje povezivanje zajednice i komunikaciju između grada i vlasti kroz rad civilnog društva, tj. rad udruga. Ravnatelj Vladinog Ureda za udruge Igor Vidačak naveo je da je u Hrvatskoj trenutno registrirano više od 52.800 udruga. Godišnje zapošljavaju više od 10.000 ljudi, angažiraju desetke tisuća volontera i na državnoj razini provode više od 5000 programa od interesa za opće dobro. Vidačak je istaknuo je da je plan do 2020. iz Europskog socijalnog fonda otvoriti 300 milijuna eura vrijedne natječaje na koje će se moći javljati udruge, što je, naglasio je, velika prilika za lokalni razvoj.

Na konferenciji "Udruge kao pokretači lokalnog razvoja" raspravlja se o iskustvima i izazovima suradnje s organizacijama civilnog društva na lokalnoj razini na konkretnim primjerima iz prakse te o primjenama novog propisa kojim se uređuju kriteriji, mjerila i postupci financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na lokalnoj i regionalnoj razini. Predstavljana je i mobilna aplikacija UdrugeInfo koju je osmislio Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, kojom se želi povećati vidljivost udruga u lokalnoj zajednici te osnažiti sudjelovanje građana u aktivnostima koje udruge provode. Aplikacija omogućuje jednostavno pretraživanje podataka o aktivnostima i uslugama registriranih udruga. Putem aplikacije, građani će moći pretraživati aktivnosti udruga prema mjestu i vremenu njihovog održavanja, odnosno informacijama koje su sadržane u Registru udruga te stupiti u kontakt s udrugom koja im je od interesa. Tijekom trodnevne manifestacije Dani otvorenih vrata udruga 2015., zainteresiranim građanima svoja vrata od 28. do 30. svibnja otvorit će 500 udruga diljem Hrvatske. Kako bi im približile svoje programe i aktivnosti, udruge širom Hrvatske organiziraju brojne kreativne radionice, predavanja, predstave, akcije te na inovativne načine predstavljaju svoje društveno korisne projekte i programe, ali i mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe.