c S
Dnevne novosti

Obilježena 24. obljetnica Oružanih snaga RH

29.05.2015 07:20 ZAGREB, 28. svibnja 2015. (Hina), Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) u četvrtak su proslavile 24. obljetnicu ustroja na prigodnoj svečanosti u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, na kojoj je naglašeno da su OS RH "posebne zbog onog što su prošle u 24 godine razvoja, ali i zbog ljudi koji u njima rade, zbog njihovog domoljublja, profesionalizma i predanosti poslu". 
Čestitavši pripadnicima OS RH obljetnicu, premijer Zoran Milanović naglasio je da ih ono što su činili u zadnjih 24 godine čini posebnim u usporedbi s najboljim vojskama. "Ta posebnost je nešto na što možete biti ponosni i samosvjesni", poručio je Milanović. Zadatak je vlasti i civilnog društva stvoriti klimu mira u zemlji, a zadatak vojske da sudjeluje u tome do granice koju joj Ustav dopušta. No, smisao vojske je i u tome da bude spremna i jaka, "da je se oni koji imaju zle misli prema Hrvatskoj boje", rekao je Milanović. Poručio je kao bi bio sretan da je njegova Vlada mogla više ulagati u OS RH, sa čime su se "nosili kako su znali". Kada kažemo da je Hrvatska među prvih 10 članica NATO-a po postotku izdvajanja za obranu iz BDP-a, onda to i dalje nije dva posto BDP-a, rekao je dodavši kako to nije dovoljno. Najavio je da će Hrvatska vojska (HV) sačuvati ratnu mornaricu, čije će brodove graditi hrvatska brodogradilišta, te da će i dalje dobivati ono što joj treba kako bi bila "elitna služba". Nakon godina sudjelovanja naših snaga u međunarodnim mirovnim misijama od Afganistana do Sirije, vrijeme je da se polako podvuče crta i da se HV ubuduće posveti svom najvažnijem poslu, a to je obrana hrvatskog identiteta, integriteta, teritorija i nacionalnih interesa. "On se može braniti i 5.000 kilometara daleko od domovine, ali mi nismo imperijalna sila, niti ćemo to ikada biti", rekao je Milanović.

Ministar obrane Ante Kotromanović naglasio je da nikada nećemo zaboraviti branitelje i njihovu žrtvu u Domovinskom ratu, jer to nas obvezuje da ne zaboravimo "duh, snagu i moral HV-a". Podsjetio je na smanjivanje obrambenog proračuna prošlih godina i upozorio na realnost. Moramo biti svjesni situacije u društvu, ključno je kako raspolagati s onim što imamo i osigurati ulaganja u sva tri roda OS RH, istaknuo je Kotromanović. U mandatu ove Vlade u modernizaciju je uloženo oko 2,5 milijardi kuna, a prema Dugoročnom planu razvoja OS RH u slijedećih 10 godna uložit će se deset milijardi kuna, rekao je Kotromanović.

Pripadnicima OS RH čestitao je i načelnik Glavnog stožera OS RH general Drago Lovrić, koji je prethodno izjavio novinarima da je izuzetno zadovoljan stanjem u HV-u, koji stalno pokazuje spremnost za obavljanje svih zadaća, kako unutar tako i izvan Hrvatske. "Možemo biti ponosni na hrvatske vojnike i možete vidjeti da svugdje dobivamo pohvale temeljem zadaća koje izvršavamo", rekao je Lovrić uoči svečane akademije. Upitan slijede li daljnja ulaganja rekao je da se HV stalno modernizira, pa se očekuje da će biti modernizirana sukladno mogućnostima hrvatskog društva. Sigurno je, kaže, da će HV moći odgovoriti svim izazovima koje nosi budućnost. Govoreći o centru za svemirske letove koji bi se navodno trebao graditi u Udbini, a za koji bi MORH trebao prepusti zemljište Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, Lovrić je rekao kako bi to bilo dobro za vojsku, lokalnu zajednicu i državu. "Nadamo se da će se to graditi i da će Hrvatska u tome imati interes", rekao je Lovrić.