c S
Dnevne novosti

Bauk: Za "referendum o referendumu" treba 381.709 potpisa

01.06.2015 07:50 ZAGREB, 30. svibnja 2015. (Hina), Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je u subotu kako referendumska inicijativa 15 sindikata i sedam nevladinih udruga za raspisivanje "referenduma o referendumu" mora prikupiti 381.709 potpisa birača.

"Dobar demokratski običaj je da se izvršna vlast ne petlja u pitanja koja se tiču referendumske materije, odnosno, da se ne izjašnjava o samom meritumu. Naša je zadaća da utvrdimo koliko je potrebno potpisa, i to smo danas napravili: 381.709, i da, kada nas Sabor zaduži, pobrojimo je li dovoljno potpisa prikupljeno", kazao je Bauk novinarima u Saboru.

Sindikati i nevladine organizacije od danas prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma s dva pitanja: jeste li za to da 200.000 potpisa bude dovoljno za raspisivanje referenduma i jeste li za to da se potpisi mogu prikupljati na svim mjestima na kojima je dopušteno javno okupljanje građana. "Ono što mogu reći o inicijativi jest da se u jednom dijelu poklapa s prijedlogom Odbora za Ustav o potrebnom broju potpisa. I danas na stranicama Sabora imate točku 'prijedlog promjena Ustava' koji je predviđao upravo to što traži inicijativa, da bude 200.000 potpisa za referendum. I da je HDZ za to glasao, jer nam je potrebna dvotrećinska većina, ne bi bilo potrebe za ovom inicijativom", rekao je Bauk.